Захарова: Делото срещу Савченко ще бъде доведено до край

Делото срещу бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко ще бъде доведено до край, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за програмата „Новини в събота“, предаде ТАСС.

„Сега за това не се говори, докато няма решение на съда, – каза та. – И какъвто и натиск да се оказва върху руския съд, включително и върху общественото мнение в Русия, делото ще бъде доведено до край и ще бъде произнесена присъда. Всичко останало няма значение. Сега думата е на съда“.

Захарова поясни, че руското външно министерство на практика не си е позволило да говори по темата Савченко, за да не се сметне, че оказва натиск върху съда.

„Но какво виждаме от другата страна? Това е просто някакво мракобесие. Защото това е пряко оказване на натиск върху съда от страна на тези, които дълги години ни учат да спазваме и уважаваме съдебната система“, заяви представителят на МВнР на РФ.

Захарова отхвърли аргументите на американските представители, според които действието на Минските споразумения обхваща и делото Савченко. „Те забравят едно нещо: Минските споразумения засягат двете враждуващи страни вътре в украинската криза. В тях става дума на официален Киев и Донбас. Това е. Точка“, каза тя.