Западни медии: Парадът на Победата показа нови тенденции е развитието на руската военна техника

Парадът по случай Победата в Москва показа няколко нови тенденции в развитието на руската военна техника, пишат западни медии, предаде Газета.ру.

Американското списание Newsweek отбелязва, че новите елементи в конструкцията на бойните машини, като допълнителния изход в транспортерите за личния състав и модернизираната броня, показват, че в главен приоритет се е превърнала безопасността на екипажа.

Освен това, подобренията са насочени към постигането на целите с минималното използване на сила. В тази връзка изданието отбелязва 100-милиметровата пускова установка за „Садовница“ и бойният танк от ново поколение Т-14 „Армата“.

Британският вестник The Telegraph обръща внимание на руските комплекси за противовъздушна отбрана. Изданието нарича Деня на Победата „ключов елемент за националната идентичност“ на Русия, а парада по случай празника – „шанс да демонстрира как многомилиардната програма променя облика на руската армия“.

The New York Times пише за речта на Путин на Парада на Победата. Изказването на държавния глава за това, че мирът на земята не се установява сам, както и за това, че е необходимо да се избягват двойните стандарти, е оценено от американското издание като „препратка към подкрепата на Вашингтон на бунтовническите групи в Сирия, които Русия разглежда като терористични“.