Загадките на цивилизацията на Колския полуостров

      С какво е привлекателен Руският север?

„Познаването на страните на света е украшение и храна за човешките умове“, – е казал Леонардо да Винчи.

Тук на север на Русия, зад Полярния кръг все още е зима, но през деня е светло – полярната нощ е завършила, затова могат да се видят всички красоти на тези места, за които са създадени не малко песни.

_MG_5241

Колският полуостров е военна база на Северния флот на Русия. В съветско време по-голямата му част е била закрита територия. Сега всичко се е изменило. Любителите на пътешествия вмогат да се докоснат до древните истории на тези места.

В древността зад Полярния кръг като огромна шапка е надвисвал Евразийският ледник, затова първите хора са се заселили в тези места по историческите мерки съвсем неотдавна – примерно преди 9000 години. Отначало това са били саамите или лопарите – малочислен угро-фински народ, след това поморите, това е етнографско руско население на Севера. Основно са се занимавали с лов и риболов.

Климатът на Колския полуостров е мек, заради Гълфстрийма. Средната температура е примерно 10-15 градуса под нулата.

Shuonijoki_1
Няколко пъти в годината в Мурманска област се провеждат народни празници на коренните жители, на които могат да се видят невероятни спортни съревнования. Например, местните саамски жени обичат да играят футбол в блатата. Използват специална мека кожена топка.

RIAN_00058970.LR.ru

Членовете на противниковите команди са облечени в сукмани с различни цветове. Традиционните спортове са прескачане на нарти (традиционни шейни с елени или кучета), мятане на ласо, стрелба с лък или арбалет…

4581287158_9d0d9e8c09_b

Преди пет години в Мурманското пристанище се приютява атомният ледоразбивач „Ленин“. След повече от 30 години служба на Северния морски път е превърнат в музей.

th.php
Една от забележителностите, попаднала в книгата на рекордите на Русия е „Снежная деревня“. Това е уникално творение, построено изцяло от сняг и лед. Там се намира леден дом на младоженците ( ЗАГС), в който пристигат да се регистрират двойки от цяла Русия.

 1329483307_2 snezhnaya_derevnya

Пътешествайки по Колския полуостров можете да се докоснете до древната история и да се опитате да разберете предназначението на някои артефакти. Например, Умбският лабиринт от камъни на нос Анин кръст. Учените до днес нямат единно мнение за отговор на въпроса, защо древните хора са нареждали огромни каменни лабиринти. Може би за ритуални обреди?

phoca_thumb_l_vkuznetsov-00319

Или наскалните рисунки – петроглифи на Канозер в Терския район на Мурманска област, които се смятат за едни от най-древните следи на човека  на Колска земя. Сред тях, заедно с фигури на хора, зверове, риби и птици, се срещат изображения на непонятни за човек предмети. Според определена теория това са места, представляващи енергийни изходи. Те активно привличат хора, които се увличат от тези въпроси и такива, на които им е интересно просто да ги видят. По тези рисунки може да се разбере как се е развивал животът.

999817490 1394904300

phoca_thumb_l_vkuznetsov-00303 phoca_thumb_l_vkuznetsov-00305

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Zagadki-tsivilizatsii-na-Kol%27skom-poluostrove-13530