Годишните времена на три епохи в концерта на „Московски виртуози“ във Варна

Звездният ансамбъл „Московски виртуози“, покорил публиката в Европа и света, ще изнесе утре един от най-очакваните концерти на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съобщи moreto.net.

Българската публика, а и публиката по цял свят, обича създадения от Владимир Спиваков оркестър заради изключителните качества на всеки един от оркестрантите и на ансамбъла като цяло, заради виртуозните изпълнения, заради перфектно подбираната винаги програма. За срещата си с варненската фестивална публика този път московчаните са подготвили стилна музикална разходка из годишните времена на три епохи – барока, романтизма и нашето време. Концертът им е на 3 юли (от 19 ч.) в зала 1 на Фестивалния и конгресен център и включва изпълнението на „Четири годишни времена“ на Антонио Вивалди, „Годишните времена“ на Пьотр Илич Чайковски и „Четири годишни времена“ на Астор Пиацола.

Оригиналната партитура на „Годишните времена” на Чайковски е за пиано. Творбата включва 12 изящни пиеси, които съответстват на дванадесетте месеца от годишния календар, като всяка е със свое име. Представлява своеобразна музикална енциклопедия на руската душевност, бит и култура. „Годишните времена“ са и скъпи за сърцето на композитора спомени, житейски епизоди и срещи, те са израз и на огромното му преклонение пред безкрайната руска природа,пресъздадена живописно и страстно. Всичко това поставя „Годишните времена“ сред най-често изпълняваните произведения в цял свят както от пианисти, така и в аранжимент от оркестрови състави.

И „Четири годишни времена“ на Вивалди са сред най-често изпълняваните произведения в цял свят и от професионални, и от любителски състави. Обича ги и публиката, и навсякъде ги посреща възторжено. Това са четири тричастни цигулкови концерта, всеки от които носи името на съответния сезон – пролет, лято, есен, зима. И в четирите знаменитият венецианец е вградил духа на своето време, своята страст към италианската природа, към нейното многообразие и непредвидимост.

Буенос Айрес, малко след средата на миналото столетие. Град на контрасти и на страсти, на светлина и на мрак, на любов и на омраза, на възход и падение. Градът на един уникален талант, на създателя на един нов музикален жанр – танго нуево, на световноизвестния днес аржентинец Астор Пиацола. Буенос Айрес е „музата“ на композитора, която го вдъхновява и за създаването на забележителния танго цикъл „Четири годишни времена“.

Това своебразно пътешествие във времето на музикалните сезони ще подари на варненските ценители оркестър „Московски виртуози“ в концерта утре, който обещава да се превърне в едно от големите събития на Лято 2015 в България.