Глобиха Украйна заради отказа да допусне Самойлова до „Евровизия-2017“

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) наложи „крупна глоба“ на Националната обществена телевизионна и радиокомпания на Украйна (НОТУ) заради забраната за участие на руската представителка Юлия Самойлова в „Евровизия-2017“, съобщи РИА „Новости“, като цитира информация от агенция France Presse

„В съответствие с правилата на конкурса НОТУ получи уведомление за тази глоба“, заяви представител на ЕСРТ за агенцията, като отказа да уточни размера на наказанието.

ЕСРТ по-рано заяви, че Украйна е изправена пред голяма глоба заради сериозни забавяния при организацията на конкурса, както и за липса на сътрудничество по повод участието на Русия. В Съюза отбелязаха, че действията на Киев са отвлекли вниманието от състезанието, а репутацията на Европейския песенен конкурс се е оказала застрашена.

Шефът на НОТУ Зураб Аласания заяви, че тази глоба може да бъде в размер до €200 хил., но Киев ще я оспори.

Началникът на организационния комитет на конкурса Франк-Дитер Фрайлинг заяви, че ЕСРТ може да накаже Украйна за това, че страната не е подсигурила участието на Самойлова на мероприятието. По-късно в Женева бяха задържани €15 млн., които Киев депозира като финансова гаранция за успешното провеждане на Евровизия.