Газовият спор между Русия и Украйна: илюзия за прогрес?

Поредната трета министерска среща в формата Русия-Украйна-ЕС по газовияяя въпрос се състоя в петък и доведе до някакъв прогрес, който обаче, може да се окаже илюзорен.

Украйна най-накрая изплати на Русия част от гозовия дълг, но това плащане се оказа с 2,5 пъти по-малко от сумата, анонсирана на предишните тристранни преговори – 786 млн долара, вместо очакваните 2 милиарда.

За цената на газа, както и по други спорни въпроси, страните не успяха да се споразумеят и не промениха позициите си. Украйна продължава да настоява на цена от 268,5 долара за 1000  куб. м газ и заплашва със съдебен иск. Русия, от своя страна, продължава да апелира за договор, като изразява недоумение от къде се взимат такива цени. Руската страна също даде ясно да се разбере, че в случай на съдебен иск от страна на Украйна, може да даде симетричен отговор.

Руският премиер Дмитрий Медведев отново се изказа жестоко по отношение на Киев на среща в Минск. „Когато чуя: „вие ни дайте друга цена, тогава ще ви платим“ – това е наглост“, заяви Медведев, като не за първи път употребява „наглост“ във връзка с исканията от украинска страна.

Защо точно 786?

Новините за постъпването на първото плащане на Украйна за погасяването на газовия дълг към Русия практически едновременно пристигнаха от Минск, Берлин и Киев.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан обясни пред  журналисти откъде се е взела именно сумата 786 млн долара. Според Продан, това е единствената неоспорвана част от дълга. „Това е газ, доставян на цена от 268,5 долара за 1000 куб. м., който Украйна получи от 1 януари до март 2014 г.“, поясни той.

Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк също подчерта, че Украйна признава за безспорен само дълга, който е натрупан от доставки на газ на цена от 268,5 долара за 1000 куб. м.

Руският енергиен министър Александър Новак по-рано заяви, че Украйна потвърждава дълга от 2,237 млрд. долара. Съдейки по изявленията на Яценюк и Продан обаче, това не е така. Безпорно Украйна признава доста по-малка част от дълга.

В резултат от предходната тристранна среща бе приета съвсем друга схема за регулиране на газовия дълг на Украйна. Съгласно този план, „Нефтогаз“ трябваше да изплати на „Газпром“ сумата от 2 млрд. долара не по-късно от 29 май и още 500 млн. долара до 7 юни. При тези условия Русия се съгласи да продължи преговорите, катопри това бе готова на отстъпки.

Руската страна в лицето на „Газпром“ оцени украинския дълг към края на април на 3,5 млрд долара, който към 7 юни в случай на неизплащане може да нарасне до 5,2 млрд долара.

Съдебнитте перспективи

Украинската страна за пореден път потвърди намеренията си да пренесе газовия спор с Русия в съда.

Яценюк акцентира върху това, че Украйна, погасила частта от дълга, която счита за безспорна, фактически е завършила подготовката за иска към Русия в стокхолмския арбитражен съд.

От Русия за пръв път намекнаха, че могат да дадат симетричен отговор, като при това „Газпром“ има по-големи основания да се обърне към арбитражния съд.

Руският енергиен министър Александър Новак нарече съдебния процес „много продължителен“ и „неконструктивен“ начин за разрешаване на спора. „По-правилно би било да се договорим, без да се обръщаме към арбитражните инстанции“, поясни Новак.

Пакет от разногласия

Така,  в основата на газовия спор си остава цената. Новак определи цената от 268,5 долара, на която настоява украинската страна като непазарна. „За нас не е ясен подходът, според който се взимат тези цифри. Смятаме, че в процеса на преговори ще обсъдим пазарните подходи“, поясни руският министър.

Сега цената на газа за Украйна според договорната формула (предвид отмяната на всички отстъпки) е 485 долара  за 1000 куб. м. Новак нееднократно заяви, че за изменение на договора не може да става въпрос. Русия е готова при определени условия да обсъжда единствено отстъпките към договорната цена, и то единствено за бъдещи доставки на газ.

Все по-голяма острота придобива и въпросът за предплатата на газа, която Русия възнамерява да въведе от юни във връзка  с нарастващия украински дълг. Досега Киев не демонстрира готовност да внесе авансово плащане, а това означава, че от 3 юни Русия може да прекрати доставките на газ за Украйна.

Впрочем, Русия даде да се разбере, че е готова да обсъди въпроса за отмяната на авансовото плащане за Украйна, ако в понеделник получи обещаните 786 млн долара.

Двете страни заявиха, че в понеделник в Брюксел се планира обсъждането на цената на бъдещите доставки, както и условията за погасяването на останалия дълг.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази надежда, че двете страни ще успеят да се споразумеят до 3 юни, като според него, компромисната цена ще бъде по средата между исканията на Киев и сегашната цена на руския газ. Йотингер счита, че цена в размер на 350-390 долара за 1000 куб. м газ, която плащат европейските потребители, е напълно приемлива и за Украйна.