Вучич: Заедно с Путин обсъждаме Балканите, това е важно и за Москва, и за Белград

Руският президент Владимир Путин се надява, че отношенията между Русия и Сърбия ще се развиват в позитивен план.

„Убедени сме, че изборите, провеждащи се в днешните условия, в днешна Сърбия ще бъдат проведени на най-високо ниво. Желаем успех на управляващите“, подчерта стопанинът на Кремъл по време на среща със сръбския премиер Александър Вучич.

„Както и да се развие политическата ситуация, не се съмняваме, че отношенията между нашите страни ще се развиват положително, а също така в дух на дружба, с която те се характеризират през последните години“, добави Путин.

„Много бих желал да обсъдя с вас ситуацията в региона, защото, както ни се струва, по някои външни признаци, ние забелязваме определено изостряне. Бих желал да поговоря с вас за всичко това“, каза още той.

Путин също така отбеляза положените от двете страни усилия, които се променили в положителна посока двустранните търговско-икономически контакти. Той подчерта, че тази тенденция е резултат от увеличаването на износа на сръбски стоки за Русия. „Тук имаме лидери: доставките на земеделска продукция от Сърбия са се увеличили с около 40%. Имаме добри съвместни проекти, преди всичко в енергетиката, които се развиват активно“, уточни Путин.

„Надявам се, че ще има още възможности за увеличаването на нашия стокообмен. Заедно ще обсъдим ситуацията в региона. Мисля, че това е важно за нас и за вас също“, отговори Вучич.

Той благодари на Путин и Русия за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Сърбия. Белград остава верен на принципите на националната независимост, свободата и военния неутралитет, каза сръбският премиер.

„По този въпрос ние също ще обсъдим заедно всичко, което ни предстои да направим в бъдеще“, отбеляза Вучич и изрази надежда, че отношенията Москва-Белград ще се развиват на най-високо ниво.

Източник: ТАСС, БГНЕС