Позиция на ИБ на Национално Движение „Русофили“

 ПОЗИЦИЯ

на Изпълнителното бюро на НД „Русофили”

по повод препоръката на МОН към ректорите на висшите училища в България да прекратят всякаква съвместна дейност с руски университети

Според информации в медиите, от МОН са потвърдили, че министърът на образованието и науката акад. Николай Денков е изпратил на 15 март т.г. писмо до ректорите на висшите училища у нас с препоръка да прекратят всякаква съвместна дейност с 305 водещи руски университети, чиито ректори „са подкрепили публикуваното на 4 март 2022 г. официално становище на Руския съвет на ректорите в подкрепа на действията на президента на Руската Федерация”.

Да подчиниш знанието, науката и академичната дейност на свои политически и геополитически императиви е грубо смесване на реалности, които нямат нищо общо една с друга. Да прехвърлиш отношението си от въоръжения конфликт „Русия – Украйна” върху отношението си към образователното и научното си сътрудничество с Русия е недопустимо и нелепо.

Огромна част от българските висшисти през Възраждането и след Освобождението на България са подготвени в университетите на Русия, след това – и на СССР. Цели отрасли са създадени у нас, благодарение на тези специалисти с висша квалификация. В момента водещите руски университети са сред първите 85 в световните класации като QS World University, някои заемат места в челната десетка. От отношенията с тези университети нашите висши училища имат само полза и прекратяването им не в интерес на България. Единствените последици ще са, че ще бъде нанесен ущърб на висшето образование в страната ни, чиито университети не успяват да заемат място дори сред първите 1000 в световен мащаб.

Дали министър Денков се старае да поставя рекорди в малоумните действия на част от Европа, която обяви Чайковски и Достоевски за путинисти и врагове на демокрацията? Или пък министър Денков иска да блесне с варварско новаторство като призовава за скъсване на отношенията с школите на академични гении като Пьотър Капица или Лев Ландау? Руската наука едва ли ще пострада от „политическите препоръки” на акад. Денков, но той със сигурност ще остане в образователната ни история не толкова с научните си успехи, отколкото с политическото си слагачество.

И тъй като акад. Денков е сериозен учен и със сигурност е против двойните стандарти бихме посъветвали министъра на българското образование и наука да препоръча прекратяване на отношенията с „Харвард” например заради бомбардировките на САЩ над десетки независими държави!