Яценюк: Украйна няма да изплати своя дълг към Русия, ако …

Украйна няма да изплати своя дълг към Русия, ако Москва не е съгласна да се присъедини към споразумението за преструктуриране на дълга, включващо и другите кредитори.
Това обяви украинският премиер Арсений Яценюк пред германския бизнес ежедневник „Ханделсблат“, пише news.ibox.bg.

„Ние не можем да се отнасяме към Русия различно от останалите международни кредитори“, изтъкнал Яценюк, добавяйки, че ако Русия не се съгласи на условията, предложени от Киев, „тогава ние ще наложим мораториум върху дълга и няма да обслужваме кредита“.

Украйна се съгласи на преструктуриране на дълга с кредиторите, за да запуши празнината от 15 млрд. долара финансиране от спасителната програма на Международния валутен фонд в размер на 40 млрд. долара.

Ала Русия, която държи 3 млрд. еврооблигации, многократно заяви, че няма да участва в процеса. Русия твърди, че дългът е със статут на официален заем, за разлика от комерсиалния.

Москва купи облигациите от Киев през декември 2013 г. като част от плана за спасяване на тогавашния проруски президент Виктор Янукович след избухналите улични протести срещу неговото управление. Той беше свален от власт след два месеца, като отношенията между новите проевропейски управляващи в Киев и Русия претърпяха разрив.

Сделката за облекчаването на дълга играе ключова роля в плановете на Украйна да укрепи разкъсваната от война икономика, която беше докарана близо до фалит заради конфликта в Източна Украйна след години на корупция и лошо икономическо управление.