Яценюк опита да се оправдае за изказването си за СССР

Украинският премиер Арсений Яценюк се опита да се оправдае лично за изказването си, че съветските войски са нахлули в Германия, съобщи телевизия „Звезда“. По-рано скандалните изказвания на политика коментираше неговата пресслужба.

В интервю за немското Deutsche Welle Яценюк заяви, че е имал предвид всъщност окупацията на страните от Източна Европа след Втората световна война, което според него е нарушение на международните норми.

По-рано украинският премиер в ефира на една от немските телевизии заяви, че „няма да позволи на Русия да мине през Германия, както се е случило по времето на Втората световна война“.

„Ние много добре помним съветското нахлуване в Украйна и в Германия, това трябва да бъде избегнато“, каза той тогава.

Думите на премиера  предизвикаха вълна от критики не само в Русия, но и в самата Украйна. В министерството на отбраната на страната например, призоваха да се радват на това, че управляващият кабинета на министрите не отговаря за външната политика. Немските журналисти от вестник Spiegel пък иронично отбелязаха: „И всъщност, от 1942 г. съветските войски неумолимо се придвижваха на Запад и не се бояха да преследват армията на демократично избрания райхканцлер Хитлер дори на украинска територия“.