Японският премиер Абе и руският президент Путин минаха на „ти“

резидентът на Русия Владимир Путин проведе среща с премиера на Япония Синдзо Абе по време на срещата на АТИС в Перу, съобщи РИА „Новости

В хода на срещата руският лидер отбеляза, че отношенията на Москва и Токио се движат напред, благодарение на възобновяването на някои инструменти за взаимодействие.

позволяват да придвижим напред двустранните си отношения“, каза Путин, като поясни, че има предвид състоялите се консултации между двете страни на ниво министерства на външните работи, на отбраната и Съвета за безопасност.Владимир Путин отбеляза още, че продължава работата по реализацията на японските инициативи за интензификация на търговско-икономическото сътрудничество. Той подчерта още, че в момента между двете страни „има добра възможност да си сверят часовниците по всички тези направления“.

На свой ред японският премиер Абе напомни, че политическият диалог между двете страни в последно време се е активизирал.

„Приветствам факта, че в навечерието на визитата в Япония, ние провеждаме активни контакти по широк спектър въпроси и работата по подготовка на визитата се води както трябва“, каза Абе, обръщайки се на „ти“ към руския президент.

По отношение на срещата, премиерът на Япония разказа пред журналистите, че планът за икономическо сътрудничество между двете страни е придобил конкретни измерения.“Ние подготвихме план за икономическо сътрудничество в 8 пункта, проведе се добър разговор в навечерието на декемврийските преговори“, съобщи думите на Абе агенция „Киото“, цитирана от РИА „Новости“.

След срещата на двамата лидери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи на журналистите, че по време на разговора основна тема е била предстоящата визита на Владимир Путин в Япония.

По-рано помощникът на президента на РФ Юрий Ушаков съобщи, че визитата на Путин в Япония е планирана за 15-16 декември.

Източник: „Руски дневник“