Япония може да се съгласи Русия да й върне само два Курилски острова

Старшият зам.-министър на външните работи на Япония Нобуо Киси не изключва вероятността да бъде обсъден план за „връщането на два острова – Хабомаи и Шикотан”, в рамките на преговори по териториалния въпрос с Русия. „Бихме искали да стигнем до решение колкото се може по-бързо (по териториалния въпрос с Русия), като изхождаме от широк кръг възможности”, каза Киси в интервю за японския телевизионен канал Ниппон TV.

Зам.-министърът подчерта, че Токио не изключва възможността да признае правото на пребиваване на около 17 000 души, които сега населяват спорните Курилски острови, като уточни, че „преговорите, в които Япония настояваше за 100-процентово изпълнение на претенциите й, не се увенчават с успех”.

„Заявлението на Киси, който е по-малък брат на министър-председателя обаче, е в разрез с официалната позиция на Шиндзо Абе. Той категорично отхвърли появилите се в медиите твърдения, че Япония е готова на компромис. Според публикации, Япония е съгласна да й бъдат върнати островите Хабомаи и Шикотана, включени в съвместната декларация от 1956 година, чиято територия е само 7% от площта на четирите Курилски острова.