Япония е готова да подпише мирен договор с Русия за Курилските острови

Япония е готова да подпише мирен договор с Русия за Курилските острови. Това заяви заместник-председателят на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония Масахико Комура, цитиран от руски медии.

Бихме искали да сключим мирен договор, да разрешим териториалните проблеми. И във връзка с това бихме искали президентът Владимир Путин да посети Япония. Премиерът Шиндзо Абе сериозно обмисля това, каза Комура по време на среща с председателя на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин в Токио.

Русия обяви, че е готова да се ангажира с диалог с Токиона базата на ратифицирания от японския парламент документ през 1956 година. Москва защитава позицията, че Южните Курили са станали част от Съветския съюз след Втората световна война и суверенитетът над тях е международно правно оформен ,пише news.ibox.bg

Според руския президент Москва не е променила позицията си за оспорваните острови, но е готова да продължи диалога с Япония по въпроса.

Статутът на островите, наричани от Русия Южни Курили, а от Япония Северните територии, е установен с мирния договор от Сан Франциско през 1951 година, който предава контрола над островите на руската държава.