Янукович: Киев ежедневно харчи по 7 млн.долара за войната

Украинските власти харчат по 7 млн. долара ежедневно за войната. Това заяви екс-президентът на Украйна Виктор Янукович година след кървавите събития на Майдана в интервю за «Аргументи и факти».

«За военни действия от бюджета се отделят огромни пари, а  само през 2014 година – почти 64 млрд. гривни. В държава, която стремително пада в икономическа пропаст се харчат всеки ден по 5-7 млн. долара за война! Къде отиват такива огромни суми, предвид факта, че се използва военна техника и боеприпаси от съветски времена, а амунициите се предоставят на армията не от властите, а от доброволци?», попита Янукович.

«Измина една година от ужасната трагедия – масовия разстрел на Майдана, когато за първи път в Украйна убиваха хора открито в пряк ефир. А убиваха не лидерите от опозицията, не въоръжените радикали, спомнете си, че няма нито един убит от представителите на «Десен сектор». Не, разстрелвани са протестиращи и спецчастите «Беркут». Целта на разстрела е ясна – народът да се настрои до крайност, за да се оправдае превземането на властта», разказа Виктор Янукович.

«Настоящата власт веднага обвини Янукович за организатор на разстрела, а «Беркут» за изпълнител. Версията, че са стреляли снайперисти беше веднага отхвърлена в Украйна. И сега, година след трагедията официални лица в Киев признават, че наистина са стреляли снайперисти, но уточняват, че са били чужденци. Въпросът е: кога изобщо те са казвали истината – тогава или сега? Аз ще ви отговоря веднага – никога. Истината е там, че зад снайперистите, които разстрелваха хора стояха организаторите на майдана. Но истината не може да се крие вечно. Все по-често в медиите, а вече и в западните, се появява информация за снайперистите и ръководителите на настоящата власт. Аз от своя страна ще направя всичко възможно убийците да понесат наказание за извършените престъпления», добави той.

«Благодарение на тази война, доброволческите батальони може да се държат далеч от столицата, за да не застрашават настоящите власти. Попълвайки редиците с радикално настроени лица, киевските власти изпращат тези батальони в източната част на страната за «героическата им утилизация». Второ – цинично се прогонва и унищожава протестния електорат. Това ясно показаха президентските и парламентарните избори, когато мнението на милиони бе игнорирано напълно. Благодарение на тази война, Донбас е изолиран от политическия живот на Украйна. Крим те вече изгубиха», заяви Янукович.

«Именно на военните действия се позовава сегашната украинска власт, когато трябва на народа да се обяснят причините за влошения живот на украинците, за провала в икономическата и социалната политика. Киевската власт се оправдава за всичките си пропуски с войната. За да спре конфликтът е необходимо световната общност да окаже давление върху ръководството на Украйна с цел да спре войната. Аз смятам, че само преговорни процеси със зачитане на мнения на всички заинтересовани страни, е изходът от тази задънена улица. В случай на постигане на мирни договорености великите държави трябва да са гарант за изпълнението им», каза в заключение Виктор Янукович.