Як-130 ще може да нанася удари извън зоната на действие на ПВО

Новите радиолокационни станции (РЛС) и оптико-електронен прицелно-навигационен комплекс доближават потенциалните технически характеристики на Як-130 до възможностите на щурмовия самолет Су-25СМ. Над създаването му работи руският “Концерн Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ), пише “РИА Новости”, позовавайки се на първия заместник-генерален директор на концерна Владимир Михеев.

“Въпреки неголемия си размер, Як-130 ще може да влиза в бойна употреба в редица ситуации, предвидени за щурмови самолети и многофункционални изтребители четвърто поколение. Възможностите на новите РЛС и оптико-електронен прицелно-навигационен комплекс ще му позволят да нанася удари по въздушни и наземни цели без да навлиза в зоната на действие на противниковата противовъздушна отбрана”, съобщи Михеев.

КРЕТ активно участва в разработването на нов лек щурмови самолет на базата на Як-130. Основно цел на работата на КРЕТ е създаването на нови РЛС и оптико-електронни прицелно-навигационни комплекси.

“Новата радиолокационна станция на Як-130 ще работи под управлението на една боева централна изчислителна машина и ще може да използва ракетно въоръжение с висока точност, като противотанковата управляема ракета “Вихър-М”, управляемите ракети Р-73Э, Х-29Л, Х-25МС, а също и средства за поражение на средна дистанция”, съобщиха на “РИА Новости” от концерна.

Според Михеев, “всичко това доближава потенциалните технически характеристики на Як-130 до възможностите на щурмовия самолет Су-25СМ”.

Су-25СМ / russianplanes.net

Су-25СМ / russianplanes.net

Як-130 е двуместен реактивен боен самолет от ново поколение, предназначен за обучение и бойна подготовка на самолетни екипажи, а също и за бойна употреба при сложни метеорологични условия, по въздушни и наземни цели. По маневрените си характеристики самолетът наподобява съвременните изтребители при дозвукова скорост на полета, което ще позволи да се обучават пилоти за самолетните поколения “4+” и ”5”. Той също така е способен да каца на неподготвени площадки.

“Концерн за Радиоелектронни технологии“ е най-голямата руска фирма в радиолокационния отрасъл, създадена е през 2009 година и влиза в състава на държавната корпорация „Ростех“. Основните насоки на дейността на фирмата са разработката и производството на системи и комплекси за бордово радиоелектронно оборудване за гражданската и военната авиация, радиолокационни станции за въздушно базиране, комплекси за радиоелектронна борба, измервателна апаратура с различно предназначение и др.

 Източник: fbr.bg