Ядрените подводници – приоритет в корабостроителната програма на РФ

Ядрените подводници са приоритет в корабостроителната програма на руския военен флот. Това заяви главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков, цитиран от TACC.

Той обобщи резултатите от Международното военноморско изложение „МВМС-2015“, което бе закрито на 5 юли в Санкт Петербург, и на което бяха представени новите руски разработки на проектите на надводни кораби и подводници.

Това съобщи пред журналисти представителят на Управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната по ВМФ капитан I ранг Игор Дигало.

„За военноморския флот се извършва строителство на пето поколение ядрени подводници, които вече са в етап на проектиране“, информира адмирал Чирков. „Що се отнася до серията стратегически ядрени подводници „Борей“, то всички най-добри технически решения, заложени в нея, ще намерят своето по-нататъшно развитие в още по-ново поколение подводници“, увери главнокомандващият руския флот.

Чирков съобщи, че „след 2020 г. се планира изграждане и оборудване на нови по-големи десантни кораби, притежаващи по-голяма боеспособност и възможности да пренасят на борда си по няколко хеликоптера едновременно“.

По отношение на модернизацията на надводните кораби главнокомандващият ВМФ на РФ припомни, че „през 2018 г. ще бъде завършена модернизацията на тежкия атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“. По всички показатели това ще бъде на практика нов кораб, който ще бъде основа на всяка групировка в далечната морска зона. След връщането му в строя, модернизация ще премине атомният ракетен крайцер „Пьотр Великий“.