Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

Публикувано от:

Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в “кома” и предупреди, че еврото ще се срине без него, заявил президентът на Еврокомисията в Европарламента, съобщи в. „Телеграф“.

Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят, че Шенген е гарантирал „свободно придвижване на джихада“. “Моля, не смесвайте нещата. Ние не трябва да се възползва по един абсурден начин от тези трагични събития”, каза Юнкер. “Ние трябва да запазим духът зад Шенген. Да, шенгенската система е отчасти в кома. Но тези, които вярват в Европа, нейните ценности, нейните принципи и нейните свободи, трябва да се опитат да вдъхнат нов живот на духа зад Шенген. Ако духът напусне сърцата ни, ще загубим повече от Шенген“, заяви още президентът на Европейската комисия.

Юнкер подчерта, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС: „Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа”.

Източник: БГНЕС.