„Подобряването на отношенията зависи и от Русия, и от нас. Невъзможно е да се изгради европейска сигурност през следващите години без Русия“, предупреди той.

Дипломатът призова посланиците на ЕС да „формулират реалистична реторика в отношенията с Руската федерация, без да компрометират основните принципи на Европейския съюз“.

По неговите думи, ролята на ЕС на световната сцена намалява и това ще продължава. Една от причините е намаляващото и застаряващо европейско население и отслабената икономика.

„В момента нашият брутен вътрешен продукт възлиза на 24-25% от глобалния, а за 10 години ще падне до 20%”, каза Юнкер.

Той апелира страните от блока да се стремят към за съвместна защита на техните интереси в света. Председателят на ЕК също така посочи, че общата икономическа ситуация на Стария континент бавно, но постоянно се подобрява, включително ръстът на заетостта и спадът на държавния дълг. Според него, миграционната ситуация също започва да се стабилизира постепенно.

Жан-Клод Юнкер каза още, че Великобритания първо трябва да се съгласи с условията по развода си с Брюксел, а след това да преговаря за отношенията след Брекзит.

„Трябва да е съвсем ясно, че няма да започнем преговори за бъдещите отношения, преди да се разрешат всички отделни въпроси“, предупреди той.

Дългогодишният поддръжник на по-тясната интеграция в ЕС посочи, че е разочарован от подхода на британското правителство към преговорите .

„Прочетох с необходимото внимание всички документи за позицията на Обединеното кралство, но никой от тях не ме удовлетворява. Има голям брой въпроси, които трябва да бъдат решени“, заяви политикът.

Източник: БГНЕС/АФП, ТАСС