Юнкер: ЕС няма бюджетна възможност за помощ на Украйна

Европейският съюз не разполага с бюджетната възможност за оказване на финансова помощ на Украйна. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предаде ТАСС.

„Ние ще продължим да обсъждаме финансовата и икономическа подкрепа на Украйна, но сме изчерпали бюджетните си възможности“ – каза той.

Финландският премиер Александър Стуб изрази мнение, че ЕС няма да приеме решение за оказване на допълнителна помощ на Украйна, тъй като тя още не е провела необходимите структурни реформи.”Сега, когато минаха изборите, аз смятам, че в интерес на Украйна е да завърши провеждането на структурните реформи, защото в противен случай на този етап няма да бъде оказана помощ”, заяви Стуб.

По-рано Киев поиска от Брюксел трета програма от помощ в размер на 2 млрд. евро. По време на посещението в Брюксел на украинския премиер Арсений Яценюк еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан подчерта, че ЕС е готов да продължи да оказва финансова помощ на Украйна, но само в замяна на „конкретни резултати от реформите”.

През тази година ЕС вече предостави на Украйна две програми за макрофинансова помощ на общата сума от 1,8 млрд. евро, от които не са изплатени още около 200 млн. Този последен транш Украйна трябва да получи в началото на следващата година.