Южен поток ни заобикаля? Ще купуваме ли руски газ от Турция?

Изявлението на държавния глава на Русия  В.Путин в Анкара,че „при тези обстоятелства тя прекратява изграждането на Южен поток през България” e наистина е тревожна, будеща безпокойство новина. Означава че газопровода ще минава  през Турция и ни заобикаля. Това не е първия подобен случай от такъв характер за нашата страна, упреквана че  е надежден партньор. Безпокойството ни бе потвърдено и от няколко министри от ГЕРБ. Официалните лица твърдят,че проекта все още не е спрян, както и че има течащи процедури по споразумението по неговото изграждане. Премиерът Б. Борисов провежда днес консултации в Брюксел с висши ръководни дейци на ЕС- дано да са полезни.

Въпросът обаче е какво следва, какво е нужно да бъде предприето без изчакване. Още повече,че от Комисията на ЕС заявиха че тя не е страна по споразуменията между Газпром и страните през които ще минава тръбата с руския газ. Получава се, че Третия енергиен пакет на ЕС не касае пряко самото строителство на газопровода. / не говоря за играта на същата комисия, чрез която тя  успя да забави с години проекта/. Третият пакет изисква от страните-членки на ЕС участващи в газопровода от Русия, тя да позволи на европейски фирми достъп  до тръбата и да го препродават на потребители в съответните страни. Да това наистина е не прост въпрос, но той засяга отношенията между Русия и ЕС.

Ето поради всичко това, е нормално правителството да продължи диалога с руската страна и да направи евентуално нужните уточнения свързани с изпълнението на споразумението с Газпром на взаимно-изгодна основа. При това разбира се следва да се съобразява с изискванията по организирането  на обществените поръчки при изграждане на газопровода. Същевременно, като равноправен член на ЕС, който следва националните си интереси и доста дълго се ослушваше да търси и подкрепата на еврокомисията.

Ще бъде много жалко за България, когато други държави печелят не само финансово и икономически, а и геостратегически от един спор породен по странични  за двустраните отношения с Русия ни нанася големи вреди. Прекратяването на проекта засяга интересите  и на ЕС като цяло, но преди всичко на югоизточна Европа, както и на Австрия, Унгария и Италия. За България  всичко това е плод на непоследователна политика и неустояване на националните интереси, което ни лишава от големи шансове и в перспектива.

В тази връзка е много важно да се знае, че реализирането на проект  със стратегическо значение като Южен поток, няма да увеличи нашата зависимост  от Русия, защото тя  също ще е  зависима от нас като другата страна на тръбата.

Христофоров- русофил

 

04.11.2014г.