Югоизточна Украйна готова за повторение на щурма в Киев

Днес по обед (московско време) изтича ултиматумът на и. д. министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков към протестиращите в Югоизточна Украйна.

Напомняме, че в сряда (9 април) Аваков обеща да урегулира ситуациите в Луганска, Харковска и Донецка области в близките 48 часа, било то с преговори или със силови действия.

В региона в пълна готовност е разположена бойна техника и няколко военни подразделения. Въпреки това, хората нямат намерение да се отказват от исканията си за провеждане на референдум за федерализацията на Източна Украйна, а част от тях и за присъединяването й към състава на Руската Федерация.
В Луганск се увеличи числото на защитниците в превзетата сграда на Управлението на Службите за сигурност. Около сградата дежурят вече над 1500 души. Протестиращите са блокирали и базата на вътрешните войски на МВР, предаде телевизионния канал «Россия 24».

В Донецк също очакват евентуален щурм. Под контрола на протестиращите се намира сградата на областната администрация. Около нея продължават да укрепват барикадите, а съседните улици са преградени с бодлива тел. Също така, беше обявено за създалата се собствена армия. За подкрепа на активистите са пристигнали няколко отряда на миньори от различни регионални области – около 200 души. Тук е моментът да отбележим, че в Донецк вече няколко дни се намират и бойците от Националната армия на Украйна и радикалите от «Десен сектор».

Донецк и Днепропетровск очакват визитата на и. д. премиер Арсения Яценюк, която бе планирана за 11 април. Главата на кабинета ще проведе съвещание с държавните управници и бизнесмени на Донецка, Луганска, Харковска, Днепропетровска и Запорожска области, като бъдат обсъдени ситуациите в регионите, въпросите за децентрализация на властта и новата редакция на Конституцията на Украйна.