Щурмови самолети Су-25, изтребители МиГ-31 и вертолети ще проведат първата репетиция на Парада в Урал

Пилотите от Централен военен окръг (ЦВО) в Русия ще проведат днес първата репетиция на въздушната част от Парада на Победата в Екатеринбург, съобщиха от пресслужбата на окръга, предаде ТАСС.

„Над 20 самолета и вертолета, излетели от летищата в Свердловска и Челябинска област и Пермския край, ще сформират параден строй. Прелитането над центъра на Екатеринбург е планирано за 10.35 ч. местно време“, отбелязаха от пресслужбата.

Вертолетите ще летят със скорост от 200 км в час на височина 150-200 м, а самолетите с от 300 до 700 км в час на височина 300-450 м. Интервалът между въздушните редици по време на прелитане над трибуните ще бъде 40 секунди.

„В авиопарада на 9 май ще участват 24 единици. Сред тях – две единици транспортно-бойни вертолети Ми-8, звено бомбардировачи Су-24 и звено свръхзвукови изтребители МиГ-31. За първи път на Парада на Победата в Екатеринбург ще участва тежкият вертолет Ми-26, който ще оглавява колоната, военно-транспортните самолети Ан-12 и Ан-26, както и щурмови самолети Су-25СМ, специално пребазирани в Урал от Киргизия от руската авиобаза Кант“, уточниха от ЦВО.

Действията на екипажите ще координира подвижен пункт за управление на авиацията, разположен в центъра на Екатеринбург. „На 9 май над главния площад на града пилотите ще поздравят в радио ефир  участниците и зрителите по случай Деня на Победата“, добавиха от пресслужбата.