„Ще престана да убивам, да осакатявам деца и прочие население някъде тази седмица”

Горе-долу така се изказа украинският президент Петро Порошенко

Ако трябва да го цитираме дословно, то думите му звучаха така: „Ние трябва да прекратим огъня през тази седмица. За мен всеки ден, когато умират хора, всеки ден, когато Украйна плаща такава висока цена, е неприемлив”.

А какво пречи огънят да бъде прекратен още сега? Задават си този въпрос много от жителите в Луганск. И сами си отговарят така: На Порошенко на всяка цена му е нужна за тази седмица една, макар и малка победа. Той непременно иска за това време да превземе Славянск, където вече започна да убива деца и да разрушава църкви. Но в случай, че го превземе, то тогава това ще бъде представено като нещо толкова славно и велико, че дори падането на Берлин би изглеждало незначително в сравнение с него. И ето, че тогава Порошенко ще бъде представен за истински герой на украинската нация. По-голям от Сталин, по-висш от Жуков, а това, че е убивал деца ще остане незабелязано, защото за това ще затворят очите си и в Киев, и в Америка, и в Европа.

Ето тогава той вече ще може да разговаря с жителите на Новорусия, но вече от позицията на победител, точно както му се иска.

Но кога точно измъчената и гладна украинска войска ще успее да превзема Славянск, не е ясно. Украинските генерали обещаха, че ще го направят тази седмица. А това означава, че градът ще бъде бомбардиран жестоко и ще бъдат убивани още много деца. Слава на героите!

Но струва ли си такава съмнителна малка победа над непокорното градче хилядите и хиляди проклятия по ваш адрес, Порошенко? По адрес на вашите деца и внуци?

Известният руски генерал Александър Лебед, който е воювал достатъчно и е видял много по време на войните, казва така: „В съвременната война само глупакът може да разчита на победа, постигната чрез силата на оръжието. Ще победи този, чийто убеждения са по-силни”.

Колко прав е бил покойният генерал и как думите му идеално пасват към днешната украинска ситуация!

А в същото това време украинската военна групировка увеличава силите си в района на летището в Луганск. Сега там има примерно от 130 до 200 военни. Народното опълчение ги държи под контрол, но не атакува, защото местността там е равна. По тази причина военните не се отдалечават от летището.

Източник: „Комсомольская правда“