Ще евакуират 200 етнически поляци от Донбас

Полша възнамерява да евакуира 200 жители на Донбас от полски произход през втората половина на януари. Това съобщи в петък полската агенция ПАП, позовавайки се на прессекретаря на Министерството на вътрешните работи на Полша Малгожата Возняк.

«Съгласно скорошни изявления на министрите на МВнР и МВР на Полша, ние планираме евакуация на лица с полски произход от Донбас между 12 и 31 януари», заяви Возняк.

По думите й, полските власти не са назовали точна дата на евакуацията заради съображения за сигурност. «По този въпрос, ние тясно сътрудничим с министерството на външните работи на Полша», поясни представител на полското МВР.

По-рано министърът на външните работи на Полша Гжегож Схетина и главата на МВР Тереза Петровска на съвместна пресконференция съобщиха, че в Донбас за евакуация се подготвят около 200 етнически поляци. Полша ще окаже помощ на жителите в Източна Украйна от полски произход, които разполагат с «карта на поляк», а също и на онези, които могат документално да докажат връзката си с историческата родина, както и на членовете на техните семейства.