Шувалов: Антируските санкции и контрасанкции скоро ще паднат

Руското министерството на земеделието и другите ведомства трябва да планират, че скоро антируските санкции ще прекратят своето действие. Това заяви първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов при откриването на Гайдаровския форум в Москва, цитиран от Комерсант.

„Вероятно дойде време да се разбере, че санкциите скоро ще прекратят своите действия или контрасанкции. Най-вероятно по време на моят мандат, министърът на земеделието и на министърът на икономиката ще трябва да изхождат от това, че контрасанкциите ще бъдат отменени“, цитира RNS вицепремиерът. По думите на Шувалов, при затопляне в отношенията със Запада отмяна на руските контрасанкции може да стане на 31 декември.

В края на 2016 година, три седмици преди края на мандата си сегашния президент на САЩ Барак Обама се обяви за въвеждане на нови антируски санкции. Американската страна продължава да обвинява Русия за кибератаките и вмешателство в президентските избори.

Седмото издание на Гайдаровския форум в Москва обединява руски либерални експерти и от техни колеги от Западна Европа и САЩ.

Тази година гостуват първият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, водещият икономист Джефри Сакс, както и бившият премиер на Австралия Майкъл Рад, и Марек Белка, които е бивш премиер на Полша.

Във форума ще участва и председателят на ПАСЕ Педро Аграмунт. Членството на Русия в паневропейска парламентарна организация е практически замразено след анексията на Крим.

Основни теми на тазгодишното издание на форума са ключовите тенденции в световната икономическа архитектура, както и основните икономически фактори на развитие в глобален план. Те ще обсъдят и приоритетите за регионалното развитие на Русия, както и вътрешни социални проблеми пред Русия.

На международното събитие се водят дебати върху острите проблеми в международния дневен ред. Традиционен участник на форума е премиерът Медведев.