Шойгу: Министерството на отбраната приема мерки за ограничаване на желаещите да служат по контракт

Руската армия е принудена да предприеме мерки за ограничаване на желаещите да служат, което говори за увеличаване на престижа на военната служба в Русия. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на руския министър на отбраната ген. Сергей Шойгу.

„Ние още през септември започнахме да ограничаването, защото големият поток от желаещи (да служат) в армията, не може да не ни радва. Ние на практика, можехме още през септември да изпълним плана за тази година и дори частично за следващата”, заяви Шойгу по време на заседание на Обществения съвет при Министерството на отбраната. По думите на министъра, престижът и популярността на контрактната военна служба е достигнала до такова ниво, че хората прибягват до различни уловки, за да служат в армията.

Във връзка със създалата се ситуация е необходимо да бъде обърнато внимание не на количеството служещи, на тяхното „качество”, заяви Шойгу.

Началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-лейтенант Михаил Мизинцев добави, че през 2014 г. на служба по контракт са били приети повече от 70 хил. граждани.

„За първи път броят на военнослужещите по контракт на длъжностите сержанти и войник, превиши броя на наборниците”, отбеляза той. „Планът за Въоръжените сили за военнослужещи по контракт е изпълнен на 94,1 % от планираното за 2014 г.”, уточни Мизинцев. Според него, в миротворческите сили, Въздушно-десантните войски, подразделенията на специалните части и морската пехота броят на служещите по контракт е превишил 16 хил. души. „Изцяло от военнослужещи на контракт са сформирани 2 бригади, 12 отряда на специалните сили, 5 батальона от ВДВ и морската пехота”, уточни началникът на центъра.

Мизинцев напомни, че на 23 юни тази година по инициатива на Министерството на отбраната е приет закон, предоставящ на гражданите правото на избор: редовна едногодишна военна служба или две години служба по контракт. „Реализацията на закона ще позволи да се увеличи постъпването на служба по контракт на граждани с висше образование”, подчерта ген. Мизинцев.