Шефът на Raiffeisenbank: САЩ ще се борят с Русия до последния европеец

Главният изпълнителен директор на Raiffeisenbank International (RBI) Карл Севелда в интервю за австрийския вестник Kurier осъди рязко политиката на САЩ по отношение на Русия, предаде РИА Новости.

„Надявам се на урегулиране на конфликта с Русия, – заяви той. – Обаче, за съжаление, САЩ изглежда възнамеряват да се борят с Путин до последния европеец“.

По-рано Севелда изрази мнение, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени колкото се може по-скоро, като заяви, че те вредят не само на Русия, но и на Евросъюза.

В интервюто си пред Kurier Севелда призова всички страни да седнат на масата за преговори и „да извлекат поуки от Първата световна война, когато всички попаднаха в катастрофална ситуация, която никой не е искал“.

Според изпълнителния директор на RBI Европа още от самото начало е трябвало да върви по пътя на интеграцията с Русия. „Дори и това да е утопия, трябваше да се върви по първоначално избрания път, според който Русия е част от Европа и с времето може да стане част от ЕС“, отбеляза той.

Що се отнася до дейността на банката в Русия, то според Севелда руският Raiffeisenbank не изпитва сериозни затруднения. „Руският Raiffeisenbank не се намира в тежко положение и през тази година отново ще постигне добри резултати“, каза той, като поясни, че загубите за банката за 2014г. ще бъдат около 500 млн. евро най-вече заради кризата в Украйна.