Швейцарският журналист: Корените на русофобията стигат до XI век

Швейцарският журналист Ги Метан , автор на книгата „Русия и Западът: хилядолетна война. Русофобията от Карл Велики до украинската криза“ е извършил огромна работа по изясняването на корените на русофобията като явление и защо в момента се разиграва антируската карта, пише „Российская Газета“.

„Русофобията – това е предвзето отношение спрямо Русия, ненавист възникнала въз основа на недоверие и изопачена представа за нея. Тя е не е възникнала нито в сегашния, нито в миналия век, а много по-рано. Може да се смята, че корените на русофобията стигат до XI век, когато християнството се разделя на православие и католицизъм. Антиправославните предразсъдъци в Западна Европа, първоначално насочени срещу Византия, се разпространяват и върху нейната приемничка Русия, поела ролята на Третия Рим. Не бива да забравяме, че някога религията е играла идеологическа роля, тя е била „меката сила“ използвана за реализирането на геостратегически задачи“, заяви Ги Метан.

„Трябва да се отбележи, че в страни като Германия и Франция, имащи плодотворни търговско-икономически връзки с Русия, отношението към нея е положително. В действителност поколенията политици в Полша и Балтийските страни, дошли на власт в последните две десетилетия са крайно враждебно настроени срещу Русия и са носители на русофобската риторика. Още повече , че те в голяма степен са изградили своята нова европейска идентичност върху неприемането и отхвърлянето на Русия. И в това те намират пълна подкрепа от страна на Вашингтон, понеже разделението на Европа е изгодно за САЩ“, добави той.

 

Източник: focus-news.net.