Чуркин: САЩ ще „заметат под килима“ разследването на ударите на коалицията по сирийското село

Русия  се опасява, че САЩ ще „заметат под килима“ разследването на ударите на действащата в Сирия коалиция по село Манбидж в северната част на страната, в резултат на които бяха убити десетки мирни жители, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, предаде РИА Новости.

По-рано се появи информация, че няколко десетки цивилни граждани са загинали в резултат на въздушните удари на международната коалиция, водена от САЩ, по село, намиращо се на север от Манбидж в провинция Алепо. Както потвърдиха пред агенция „Спутник“ местни източници, жертви на авиоударите са станали над 100 мирни граждани, сред които жени и деца.

По-късно министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че коалицията ще разследва информацията за загинали цивилни в Манбидж.

В свое изказване на заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник постоянният представител на САЩ в организацията Саманта Пауър заяви, че САЩ „внимателно и задълбочено ще разгледат цялата заслужаваща доверие информация“, която могат да получат по този инцидент, „включително и от организациите вътре в Сирия, които документират загубите сред цивилното население“. Тя заяви, че ако бъде установено, че „цивилни лица са пострадали в Манбидж в резултат на нашите удари, то ние ще го признаем и ще видим какви стъпки може да предприемем“.

Руският представител в ООН Виталий Чуркин на свой ред обърна внимание на това, че Саманта Пауър се позовава на група от гражданското общество. „Тоест, няма ги американските дронове, няма го американски спецназ, нито този на съюзниците им в Сирия, няма ги спътниковите разузнавателни у Съединените щати, няма ги в крайна сметка и видеозаписите, които правят всички модерни бомбардировачи, когато нанасят удари? Не бих искал да вярвам, че е толкова печално състоянието на коалицията, водена от САЩ. Това позоваване на гражданското общество ме кара да се замисля, че ние никога няма да разберем истината и всичко ще бъде заметено под килима“, заяви Чуркин на заседание на Съвета за сигурност на ООН.