Чуркин: Отношенията между САЩ и Русия са сложни, но не можем да ги наречем конфронтация

Днес Русия и САЩ се разминават по някои съществени въпроси, но не можем да наречем тези отношения конфронтация. Това заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин пред телевизия RT, предаде ТАСС.

„Не бих нарекъл днешните ни отношения конфронтация. Това са сложни отношения, свързани с различни виждания върху едни или други кризи. Понякога възникват сериозни търкания, както в ситуацията със Сирия и Украйна“, каза той.

По думите му противоречивите изказвания на различни звена от американските власти са объркващи. „Не мисля, че това е добре за САЩ и за ефективността на външната им политика. Това затруднява сътрудничеството с тях“, поясни Чуркин.

Дипломатът счита, че за сериозен успех в борбата срещу тероризма, както и за постигането на споразумение по иранската ядрена програма ще спомогне изглаждането на разногласията между Русия и САЩ.

„Ние сме съгласни със САЩ, че „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ трябва да бъдат унищожени, както и терористичните организации, които се считат за такива от Съвета за сигурност на ООН. Между нас с американците съществуват някои разногласия по повод на това, какво се има предвид под „умерени“ групи в Сирия“, заяви постоянният представител на Русия в ООН.