Чуркин обвини генсека на ООН в снизходителност към терористите

По време на закритото заседание на Общото събрание на ООН, посветено на ситуацията в Сирия, постоянният представител на Русия Виталий Чуркин отправи остри критики към генералния секретар на Организацията Бан Ки Мун, който „забрави“ да спомене действията на терористите в доклада си , пише „Российская газета“ , цитирани от Руски Дневник.

Ръководителят на ООН призова Русия да прекрати въздушните удари над Алепо, причинили смъртта на 500 души и определи случващото се в Сирия като „трагедия“. С което си навлече гнева на Чуркин.

„Това, което се случва в тази зала предизвиква недоумение“, констатира представителят на Русия. „Как е възможно генералният секретар на ООН да говори за ситуацията в Сирия, за сложната хуманитарна обстановка там и да не спомене нито дума за терористичните организации. Нима борбата с тероризма не е основна цел на ООН?“, попита Чуркин.

Руският дипломат изрази учудване и от изказването на специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който заяви готовност лично „да придружи бунтовниците“ от Източен Алепо, и то „от името на генералния секретар“ на ООН. На 6 октомври Де Мистура заяви, че е готов да замине за източните райони на Алепо, за да ескортира извън града около 900 джихадисти, които се намират там. „Ако решите да тръгнете с достойнство и с оръжията си, лично аз съм готов да ви придружа“, заяви специалният пратеник.

Чуркин припомни на присъстващите съдържанието на резолюция 2249 на Съвета за сигурност на ООН, която задължава членовете на организацията „да унищожат сигурното убежище, което ИД и други въоръжени групировки са си създали в части от Ирак и Сирия“.

„Придържа ли се генералният секретар на ООН към тази резолюция на Съвета за сигурност, когато говори за ситуацията в Сирия“, попита риторично Чуркин. Въпросът му бе оставен без отговор.