Чижов: Географското разположение на ПРО на САЩ в Европа говори, че целта й не е Иран

Всеобхватното споразумение за ядрената програма ва Техеран снема първоначалната причина за създаването на американска система за ПРО в Европа, но самото географско разположение на нейните елементи показва, че Иран може и да не реалната цел на този проект. Това заяви посланикът на РФ в ЕС Владимир Чижов в интервю за Sputnik, предаде РИА Новости.

„Фактът, че сделката с Иран сега стана реалност, макар да е необходимо нейното изпълнение от всички страни, всъщност снема първоначалната причина за създаване на европейска система за ПРО“, заяви Чижов.

Той припомни, че президентът на САЩ Барак Обама през 2009 г. публично е заявил, че ако иранската ядрена програма бъде урегулирана, то задачата за създаване на европейски сегмент за противоракетна отбрана ще отпадне.

„Днес ние чуваме от Вашингтон друго нещо“, отбеляза руският дипломат.

„Това бе публично изказване, не юридически обвързващо изявление, но самите географски контури на тази система, включваща разполагането на елементи от европейска ПРО в страни като Полша и Румъния, в силата на своята география показват, че Иран може и да не е истинската цел“, добави той.

Темата за разгръщането на американската система за ПРО в Европа под предлог за защита от заплаха от страна на Иран е един от най-сериозните проблеми в отношенията между САЩ и Русия през последните години. САЩ твърдят, че ПРО не е насочена срещу Русия, но отказват да дадат юридически гаранции за това.