Четирима загинаха при обстрел на украинската армия в центъра на Донецк

Украинските военни обстреляха центъра на Донецк. Един от снарядите, изстрелян от системата за залпов огън „Ураган“ се е взривил в автогара, а друг снаряд е попаднал в металургичния завод в Донецк. В резултат от обстрела са загинали четирима души, а минимум 9 човека са ранени, съобщиха от Донецката информационна агенция.

„В болницата бяха докарани 10 души. Четирима от тях бяха леко ранени, петима – със средна тежест, а един от тях загина по пътя към болницата“, съобщи главният лекар, изпълняващ длъжността директор на Републиканския научно-практически травматологичен център Александър Отрищенко. „Пострадалите имат рани, получени от шрапнели, имат счупвания и изгаряния. Сред пострадалите е и жена“, уточни той. „Като цяло загиналите са млади хора, 30-40-годишни. Всички те са отивали на работа“, съобщиха още от Донецк.

От министерството на отбраната на ДНР заявиха, че обстрелът на автогарата „Център“ в Ленински квартал в Донецк е бил произведен от украинските военни със съдействието на диверсионно-разузнавателна група.

„Това определено бе точно планирана диверсия. Нашите специалисти в момента работят на мястото на обстрела, за да получат пълната картина на случилото се. Засега предполагаме, че е използвано тежко въоръжение, вероятно РСЗО „Град“, заяви представителят на военното ведомство на ДНР Едуард Басурин.

В същото време опълченците на ДНР продължават да удържат позициите си в района на „дебалцевския котел“, като по време на сблъсъците в този участък са загинали не по-малко от 20 украински военни. По-рано двама полковници от украинската армия едновременно изоставили личния си състав и се опитали да напуснат Дебалцево, за да отидат в Артьомовск.

„Офицерите изоставиха на произвола на съдбата личния си състав и се опитаха да избягат с граждански автомобил в посока Артьомовск. Минавайки покрай поста на опълченците, полковниците Сергей Циганок и Игор Павлов не се подчиниха на заповедта да спрат автомобила и бяха унищожени“, уточни Басурин.

Според него, този случай за пореден път доказва, че украинските офицери спасяват първо себе си, а „обикновените войници и до този момент не знаят, че са се озовали в „котел“ и са в смъртна опасност“.

Басурин подчерта също, че опълченците не желаят да проливат кръв и правят всичко възможно, за да спасят живота на украинските военни.

„Не ни трябва чужда кръв, не ни трябват труповете на войниците от украинската армия. Искаше ми се обкръжените в „дебалцевския котел“ да разберат това и да вземат правилното решение“.

В това време командването на ВС на Украйна, както стана ясно, крие от подчинените си информацията за реалното положение на нещата.

Войниците, попаднали в плен, разказват по време на разпит, че останалите в Дебалцево не знаят, че са обкръжени. А това означава, че те не могат да се възползват от предложението на опълченците да се предадат и да напуснат територията на бойните действия.