Четвъртокласници от ЧСУ “Юрий Гагарин” в „Камчия“ представиха България в ООН

Престижната международна конференция „Education #inFocus“, посветена на иновативните механизми в сферата на образованието и възпитанието, се проведе в Женева

Учениците от 4а клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, техните преподаватели Бистра Йорданова – класен ръководител, Елена Лазарова – учител по руски език и директорът на училището Пенка Стоева, взеха участие в престижната международна конференция „Education #inFocus“, посветена на иновативните механизми в сферата на образованието и възпитанието, която се проведе в Двореца на нациите в Женева. Учениците участваха в пленарно заседание и международната кръгла маса на тема “Детски социо културни инициативи – за мир по целия свят”, заедно с представители на 20 страни по света и 25 региона на Русия. Обсъдени бяха актуални въпроси в сферата на иновативните образователни технологии.

received_10209436691746108Учениците на българското Училище на бъдещето бяха първите деца, които получиха покана да се включат в образователното събитие в швейцарския град и представиха достойно училището си и България. На форума малките гагаринци разказаха за проекта „Белите гълъби на мирното детство – ние сме за мир“, с който спечелиха журито и станаха финалисти в международния проект „Тетрадка на приятелството“, организиран от Националната асоциация за развитие на образованието в Русия. Нещо повече – всеки участник в конференцията в Женева получи гълъба на мирното детство, който да отнесе в страната си. Рисунката на четвъртокласничката Ния Костадинова, станала емблема на проекта, беше и на главния панел на конференцията.

received_10209436691706107В конкурса „Тетрадка на приятелството“ през пролетта взеха участие стотици деца от различни образователни организации по света. Авторитетно жури оцени 514 тетрадки, сред които и тази на камчийския 4а клас. „Тетрадка на приятелството – обединяваща децата на планетата Земя“ е един от най-мащабните проекти за развитие на детската и младежка публична дипломация.

В Женева, четвъртокласниците на „Камчия“ имаха уникалната възможност да се срещнат с „партньорите си“ в проекта, с които си размениха тетрадки и предизвикателства – учениците от 6в клас на Средното общообразователно училище № 116 в руския град Перм.
Четвъртокласниците на „Камчия“ Ема Вълкова, Ния Костадинова, Ирен Илиева, Димана Трендафилова, Диана Жекова, Гергана Градинарова, Пресиан Станчев, Ивелин Василев, Кира Савина, Александр Рожков, Борис Савов, Магдалена Басарова, Мартин Стафанов и Преслава Бойчева поставиха предизвикателс тво на своите руски съученици да представят инициативата „Белите гълъби на мирното детство“. „Ние разказахме за белите гълъби на мира, излетели от „Камчия“ не само в класовете на нашето училище, но и в училищата от Пермския край. Откликнаха както децата, така и родители и учители!“, отговориха учениците от Перм.

received_10209436691626105След срещата си в Женева, децата на България и Русия са вече истински приятели. Освен съвместните игри, те разгледаха заедно забележителностите на швейцарския град. Нашите ученици бяха специални пратеници на Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова, от Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и от ЧСУ „Юрий Гагарин“.

По време на международната конференция Education#inFocus децата и преподавателите имаха възможност да се срещнат с началник на кабинета на офиса на ООН в Женева Давид Чаквиадзе, с ръководителя на международно-правния отдел на постоянното представителство на Руската федерация в ООН Андрей Калинин и с Олга Зубкова – президент на Националната асоциация за развитие на образованието „Тетрадка дружбы“ и генерален директор на „Вектор дружбы“.

Особено интересна бе срещата с директора на библиотеката на ООН в Женева – Франческо Писано, който получи подарък от организаторите тетрадки на приятелството, сред които и тази на ЧСУ „Юрий Гагарин“. Тя ще остане в библиотеката на ООН.

Участниците в конференцията бяха приветствани с поздравителен адрес от министъра на образованието и науката на Руската федерация Олга Василева.

Организатори на престижното международно събитие са: Националната асоциация за развитие на образованието «Тетрадка Дружбы», Специалната консултативна организация при Икономическия и социален съвет на ООН (ЭКОСОС) «Вектор Дружбы», Библиотеката на нациите в женевската секция на ООН, Постоянното представителство на Руската федерация в секцията на ООН и други международни организации в Женева, с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Пермския край, със съдействието на Международния методически съвет по въпросите на многоезичието и междукултурната комуникация, Министерството на външните работи на Руската федерация.

Източник: varnautre.bg