Черноморският флот на РФ се сдоби с най-безшумната подводница

Черноморският флот на РФ се сдоби с най-безшумната подводница

Публикувано от:

Тържествената церемония по вдигане на Андреевския флаг на подводницата „Старый оскол“ от проекта 636 „Варшавянка“ се състоя на Международното Военноморско изложение в Санкт Петербург. Подводницата официално бе включена в бойния състав на ВМФ на Русия.

„Подводницата „Старый оскол“ ще помогне на флота да гарантира сигурността и интересите на Русия в Черно и Средиземно море“, заяви по време на церемонията главнокомандващият ВМФ на РФ адмирал Виктор Чирков.

„Адмиралтейски корабостроителници“ строят шест подводници от модифицирания проект 636.3 „Варшавянка“. Те ще съставят пълноценно подразделение за усилването на Черноморския флот на РФ, и ще бъдат базирани в Новоросийск и Севастопол.

Главната подводница от тази серия – „Новоросийск“ на 22 юни се върна в Петербург от първия етап на ходовите изпитания в Балтийско море.

„Варшавянки“-те са проект на петербургското ЦКБ (Централно конструкторско бюро)  по морска техника „Рубин“. Предполагаше се, че подводниците ще бъдат доставяни на въоръжение на страните от Варшавския договор, което е и причината за името на проекта. Реализацията му започва през 70-те години. Руският флот е получил на въоръжение 24 подводници от този клас. Различни модификации на „Варшавянка“ притежават Индия, Китай, Виетнам, Иран, Алжир, Полша и Румъния.

Плавателните съдове от проект 636.3 са подводници от трето поколение и са най-безшумните в руския подводен флот. Сливайки се с естествения шум на морето, те могат да откриват цел на дистанция три-четири пъти превишаваща тази, от която самите те могат да бъдат засечени от противника. Заради свръхскритостта на тази плавателни съдове специалистите от НАТО ги наричат „черни дупки в океана“.

Новите подводници са въоръжени с ракето-торпеда, като за разлика от предходните поколения „варшавянки“ на тях са монтирани непроникващи прибиращи се устройства, появи се повече място за екипажа, както и модернизиран команден пункт, заяви изпълнителният директор на „Адмиралтейски корабостроителници“ Александър Бузаков.

Според данни на ЦКБ „Рубин“, подводниците от проекта 636 превъзхождат предишното поколение по следните показатели: мощност на дизел-генераторите, скорост на пълния подводен ход, далечина на плаване в режим на работа на дизелите под вода, ниво на акустична скритост.

Бойната ефективност на подводницата от проекта 636, по информация на „Рубин“, съществено се увеличава след модернизацията й с оборудване с ракетния комплекс “Club-S” в съчетание с инсталирането на новите усъвършенствани комплекси от радиоелектронно въоръжение.

Подводният флот на ЧФ се оказа в критично състояние. Това се случи, поради факта, че през 2011 г. Русия, при опита си да започне обновяване на флота, срещна условията на забрана от страна на Украйна. Тя трябваше да представя пълния списък с въоръжение на корабите и детайлно да съгласува процедурите по замяна. Сега руското министерство на отбраната реализира програмата за модернизация на ЧФ в ускорени темпове.