Чавушоглу ще се извини лично на вдовицата на убития руски пилот

Чавушоглу ще се извини лично на вдовицата на убития руски пилот

Публикувано от:

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е готов да посети лично вдовицата на загиналия руски пилот на бомбардировача Су-24, който турските ВВС свалиха на 24 ноември м.г. Това обяви самият той в интервю за телевизия “Россия 24”.

Чавушоглу разказа за желанието на Анкара да подпомогне материално семейството на загиналия пилот Олег Пешков. “Предадох на господин Лавров, че съм готов да посетя вдовицата на загиналия руски летец, ако тя е съгласна, за да се извиня и да изкажа съболезнованията си”, казва той.

Турският първи дипломат посочи още, че Анкара е поискала от Русия да потвърди вината на боеца Алпарслан Челик, който по-рано пое отговорност за убийството на Пешков. “Ако Русия разполага с каквито и да било документи, нашите прокурори ще искат да ги получат”, каза Чавушоглу. Той добави, че тези материали ще бъдат предадени на прокурорите, за да може “следствените действия да се основават на конкретни данни и документи”.

Министърът напомни, че Челик сам е казал, че той е убил пилота на падналия самолет. “Разбира се, от юридическа гледна точка, това трябва да се докаже. Сега неговите адвокати започнаха да отричат това. Но той е задържан по повдигнатите му обвинения”, подчерта Чавушоглу.

Освен това, турският външен министър благодари на Русия и на целия руски народ за подкрепата на турските легитимни власти по време на неотдавнашния опит за държавен преврат, предаде БГНЕС. Той подчерта, че Турция никога няма да забрави това. “Русия убедително показа, че е наш приятел. Господин Путин ни оказа пълна подкрепа и помощ, включително и при обмена на разузнавателна информация”, изтъкна министърът.

Той отбеляза също, че независимо от предприетите мерки от страна на Русия, Анкара не е въвеждала никакви санкции и остава единствената страна от НАТО, която не е предприела подобни действия срещу Москва.

Според Чавушоглу Турция иска руснаците да могат да идват в страната само с документ за самоличност, а не с международен паспорт. Министърът признава, че в двустранните отношения е възникнала криза и за възстановяването им трябва да се направят взаимни стъпки. “Два народа, които изпитват любов един към друг, не трябва да прекъсват такива тесни връзки”, категоричен е ръководителят на турското външно министерство. Той изрази надежда, че през 2017 година потокът руски туристи в Турция ще се увеличи.

Източник: inews.bg