Хуманитарна катастрофа в Луганск

Кметът на Луганск Сергей Кравченко обяви хуманитарна катастрофа в града. В изявлението си Кравченко подчерта, че случващото се е истинска война, в резултат на която са загинали повече от сто мирни жители, разрушени са десетки жилищни домове и социални обекти.

В града в момента няма ток, вода и  комуникации. Роботниците от аварийните служби са страхуват да излязат и да поправят повредите, тъй като въоръжените сблъсъци не престават. В Луганск няма никакво гориво – нито бензин, нито газ.

„Няма доставки, запасите ни са напълно изчерпани. Няма с какво да заредим и автомобилите на Бърза помощ, аварийните служби, обществения  транспорт и превозните средства, доставящи хляб и хранителни продукти. Даже тези, които са готови да жертват живота си и да седнат зад волана, днес не могат да го сторят, защото няма с какво да заредят. Железопътна връзка също нямаме. На практика, в момента е невъзможно да се напусне града“, отбеляза кметът на Луганск.

В града не се изплащат заплати и пенсии и на практика няма налични пари. Тези, които са останали в града не разполагат с никакви средства. Без стотинка са и пенсионерите, които не могат да си позволят дори насъщния.

„Заради продължителното отсъствие на електроенергия, продуктите, които са били налични, вече са развалени. В момента в града няма доставки на храна и с всеки изминал ден положението се влошава. Магазините са затворени, а пред тези, които работят има огромни опашки. Въпреки сложната обстановка, продължава производството на хляб, месокомбинатът също работи“, заяви още кметът на Луганск.

„С всеки изминал ден ситуацията се влошава, днес тя достигна критичната точка“, допълни Кравченко.