„Хризантема-С“: Ето защо руският унищожител на танкове не може да бъде победен

С името си на цвете, което дава доста погрешна представа за смъртоносната ѝ природа, руската свръхзвукова противотанкова ракета „Хризантема-С“ е проектирана, за да поразява днешните, а и бъдещите бойни танкове. Тя унищожава тежки бронирани военни превозни средства, малки плавателни съдове, ниско летящи въздушни цели и полеви укрепления.

Ракетата 9M123 „Хризантема“ се движи със средна скорост от 400 метра в секунда и е с обхват между 400 и 6 хиляди метра, пише „Спутник“, цитиран от fbr.bg.

Системата е уникална сред руските противотанкови управляеми ракети и с това, че в зависимост от модела тя може да се насочва или от радар, или от лазер.

Всяка ракета носи високоексплозивна противотанкова бойна глава с тандемен заряд с проникване от 1,2 метра в еднородна броня зад броня, предпазваща от експлозии – абсолютен рекорд.

От друга страна, много по-хвалената американска противотанкова ракета „Джавелин“, с която украинците са така нетърпеливи да се сдобият, има максимален капацитет на проникване от само 70 сантиметра.

Израелската ракета „Спайк“ MR/LR се справя малко по-добре, като прониква през еднометрова броня, но въпреки това не може да се мери с  руския си аналог.

Ракетата 9M123, заедно с насочващата си система, представлява ракетната система 9K123. В момента може да се изстрелва само от самоходното противотанково оръдие „Хризантема-С“ 9P157-2, базирано на шасито на амфибийния БМП-3 (Бойна машина на пехотата). Двойната система за насочване на „Хризантема“ осигурява защита от електронно противодействие и функционира при всякакви климатични условия, по всяко време на денонощието.

Системата влиза на въоръжение при руските въоръжени сили през 2005 г.