Хранителна “бомба” – хайвер

Хранителна “бомба” – хайвер

Публикувано от:

Хайверът е не само много вкусен, но и много полезен продукт. Той е и доста скъпо удоволствие, което води до огромно количество съмнителен хайвер на щандовете.

Важното е да знаете как да направите избора си. Един от най-разпространените митове за хайвера е, че черният е по-полезен от червения. Независимо от цвета си хайверът съдържа едни и същи вещества. Разликата в цената се обяснява с факта, че есетровите риби, които хвърлят черен хайвер, стават все по-малко. Червеният хайвер се добива от сьомга и подобните й риби, които хвърлят хайвера си, след като преминат нелекия път от моретата към реките, където загиват, след като хвърлят хайвера си.

 

 

Есетровите риби стават в полово зряла възраст едва на петнадесет години, живеят около сто години, но хвърлят хайвер само няколко пъти през целия си живот.

За разлика от черния хайвер, червеният е по-вкусен, ако е по-дребнозърнест. Хайверът на сьомговите риби, ако е първокласен, трябва да е с плътни зърна, приятен аромат и да няма напукани зрънца.

 

 

Истина е, че хайверът е много хранителен. Тъй като той на практика представлява малки яйца, то като всички яйца е предназначен за развитието на нов организъм. Затова съдържа уникален набор от хранителни елементи и биологично активни вещества. Хайверът съдържа около тридесет процента белтъчини, които напълно се усвояват от организма. В хайвера липсват вредните мазнини, затова пък има незаменими аминокиселини, витаминиА, В, С, D, минерали, фолиева киселина и лецитин.

 

 

Но от хайвер се напълнява само ако се консумира в големи количества всеки ден, при това с дебели филии хляб, обилно намазани с краве масло. Хората с наднормено тегло могат да консумират хайвера, аранжиран върху половинка сварено яйце.

Източник: gotvach.bg.