Холандските земеделци: За производителите и търговците на цветя е важен руският пазар

Холандските земеделци приеха сериозно заявлението на Росселхознадзор за възможното преустановяване на сертифицирането на цветя от Холандия за доставянето им в РФ. За холандските производители и търговци е важен руският пазар, заяви ръководителят на едно от подразделенията на Федерацията по селско стопанство и градинарство на Холандия Нико ван Рейтен, предаде РИА Новости.

В понеделник Росселхознадзор съобщи, че инициира процедура за забрана на вноса на отрязани цветя от Холандия заради присъствието в тези продукти на карантинни организми. Ведомството очаква отговор от ЕС по повод провеждането на технически консултации „с компетентните структури в Евросъюза по съществуващия проблем“.

„Ние взехме под внимание изявленията на Росселхознадзор, но до тази сутрин не разполагаме с никаква официална информация“, заяви представителят на сдружението на предприемачите.

По думите му, холандската страна се отнася към тези предупреждения „сериозно“, тъй като „руският пазар е важен за холандските производители и търговци“.

Той отбеляза, че Холандия продължава „business as usual“ („бизнеса както обикновено“), обръщайки „повишено внимание на фитосанитарните проверки, за да може да бъдат избегнати възможните проблеми“.