Холандските вятърни мелници смляха Порошенко

Представителите на украинските власти се опитват да намерят оправдание за оглушителния провал на референдума в Холандия. 61% от участвалите гласуваха против ратификацията на споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС.

Едни от политиците намират вината в неосъзнатостта на холандците и „руската пропаганда”. Други казват, че това е знак, насочен срещу Брюксел, а не срещу Киев. Трети се уповават на факта, че референдумът няма задължителен характер и се надяват, че Хага ще игнорира волеизявлението на народа. Президентът Порошенко спада към последната категория. В обръщение към гражданите на Украйна той казва: „Искам да подчертая, че референдумът в съответствие с Конституцията и законодателството на Холандия има изключително консултативен характер. Сега думата имат правителството, парламентът и политиците на Холандия. Сигурен съм, че стратегически това събитие не е препятствие по пътя на Украйна към Европа”.

Той също така обеща, че въпреки студения душ, Украйна няма да се отклони от пътя на евроинтеграцията. „Не можеш да спреш Украйна, както и свободата”, завършва с патос речта си Порошенко. Въпреки това, в Украйна се намериха хора, които обвиниха за провала на референдума самия Порошенко. Журналистът Мустафа Найем, един от организаторите на Евромайдана, написа на своята страница във Фейсбук убийствен текст по адрес на държавния глава. И това послание той направи, въпреки че е член на „Блока на Порошенко” във Върховната Рада. Текстът на Найем гласи следното: „Това е присъда за президента на страната. Притежавайки всички пълномощия, в течение на две години той системно и настойчиво избираше между миналото и бъдещето само миналото. Въпреки протестите на хората и декларираните от него лозунги, той избираше за свои партньори „елита” и олигарсите, а не гражданското общество и новото поколение”.

Множество активисти и блогъри подкрепиха Найем. За тях беше важно бързо да намерят виновника за това, че холандците хлопнаха вратата в Европа под носа на Украйна. Мисълта, че европейците просто не искат да си имат работа с Украйна в сегашното й състояние, заличава последните две години от съществуването на страната. Без съмнение резултатите от холандския референдум ще задълбочат политическата криза в Украйна. Вече почти два месеца президентът и парламентът не могат да сформират нова коалиция и да съставят правителство. Съвсем до неотдавна Порошенко беше един от украинските политици с най-висок рейтинг сред останалите, въпреки като цяло рекордно ниските му показатели. През януари 2016 г. той имаше одобрението на 17% от избирателите. Това е с 3% по-ниско отколкото одобрението за Виктор Янукович преди Майдана.Обаче през март поддръжката за Порошенко падна вече до 9,3% и за първи път той отстъпи първото място на Юлия Тимошенко, за която гласува 10,9% от населението.

Според мнението на анализаторите, обнародваната информация за панамските офшорни компании на Порошенко допълнително ще намали броя на неговите привърженици. А провала на холандския референдум може да се окаже последният удар, след който президентът ще се превърне в политически труп. Не е изключено сривът в рейтинга на Порошенко да доведе и до намаляване на външната подкрепа за украинския президент. Даже и западните експерти говорят, че Европа и САЩ вече се измориха да говорят, че Украйна не бележи никакъв прогрес в борбата с корупцията, реформата на държавния апарат и урегулирането на конфликта в източната част на страната.

Резултатите от холандския референдум поставят ръководството на ЕС, което активно настояваше за подписването на споразумение за асоцииране на Украйна в ЕС, в много неудобно положение.Това не може да не даде отражение не само на по-нататъшните отношения между Киев и Брюксел, но и със Запада като цяло.

Трябва да напомним, че Украйна очаква поредния транш от кредита на МВФ вече седем месеца и все още не е ясно ще отпусне ли фондът тези средства.Американската агенция Bloomberg написа по повод резултатите от референдума: „Провалилата се държава не успя да спечели поддръжката на обикновените европейци и затова никой друг няма вина, освен самата тя. Порошенко и неговият екип няма кого да обвинят за това, че не са използвали двегодишния кредит на доверие, който им отпуснаха европейците. Пред погледа на всички, те успяха да загубят там, където победата им беше сигурна”.

Засега още не е ясно ще се трансформира ли разочарованието в промяна на европейската политика към Украйна. Или Брюксел ще продължи да се примирява с некомпетентното украинско ръководство, само поради факта, че техните задокеански партньори ги устройва антируският курс на украинските лидери.Това, което се случи в Холандия е публичен шамар за Порошенко и ярка проява на неприязън, която европейските страни и техните лидери изпитват към днешния политически режим в Украйна. Никой не приема сериозно украинския президент. Примиряват се с неговото присъствие като креатура на Вашингтон. Но дружелюбието на европейците към Порошенко има своите граници и резултатът от прекрачването на тези граници видяхме на референдума в Холандия.

Холандците със своята непосредственост извадиха на показ това, което всички европейци си мислеха. Те определиха реалната политическа тежест на Порошенко в Европа, която клони към нула. Но това едва ли ще доведе до промяна в отношението на Европа към украинския президент и замяната му с друг лидер. Работата е там, че Порошенко зае този пост с одобрението на САЩ и само те могат да го сменят. Европа въобще не може да повлияе на този процес. Европейците могат само да демонстрират своето нежелание да работят с него, което всъщност и правят. Всеки път когато Порошенко лети на Запад, той е подложен на такива унижения, които нито един друг президент би си позволил да търпи. Дали във Франция никой не го посреща на летището или президентът на САЩ Барак Обама вместо да се ръкува с него му обръща гръб, за Порошенко е без значение. Той вече е свикнал и спокойно преглъща всичко.

Разбира се, европейците биха се радвали, ако вместо него имаше друг, по-адекватен президент. Но в украинския елит вече няма такива хора. Те или напуснаха Украйна, или бяха унищожени от новия режим. Но по-лошото е, че даже и да има такива хора, европейците не искат да си имат работа не толкова лично с Порошенко, колкото със самата Украйна. Европа имаше желание да си сътрудничи с Украйна на Янукович, която беше относително стабилна и бележеше ръст на брутния вътрешен продукт, но в момента страната е хомот, който никой не иска да си окачи на шията си. Възможно е не само Холандия да проведе референдум. Не е изключено и други страни в ЕС да я последват и там да се получат същите резултати.

Ефектът от холандския референдум ще се отрази и във вътрешнополитически аспект на самата Украйна. Политическата криза е в разгара си и ситуацията не е в полза на Порошенко. Нещата отиват към трети Майдан и той, по всичко личи, ще бъде организиран от ултрадесните сили. Провалът в Холандия обезсмисли риториката за безрезервната подкрепа на Запада към Украйна. Това може да се окаже последната капка, която ще наруши равновесието в страната. Фактът, че надеждата за евроинтеграция е загубена, може да предизвика взрив от протести срещу Порошенко. Не е изключена и възможността събитията от 2013-2014 г. да се повторят. Европейските елити ясно разбират, че Украйна е корумпирана държава, че след падането на Янукович във властта са същите олигарси, както и преди, че не се провежда никаква разумна икономическа политика, а всички средства се разграбват.

На Европа вече й писна от Украйна. Вече никой не вярва и не обръща внимание на постоянните искания на пари от Киев за справяне с „руската заплаха”. За Европа въпросът е как да излезе от тази ситуация, в която сама се вкара. В случая Холандия й предлага един възможен вариант. Резултатите от референдума са удобен повод за денонсиране споразумението за асоцииране на Украйна. Вариант на споразумението с подмяна на сегашния президент с друг лидер практически не съществува. Спойката между политическата власт и олигархията в страната е толкова всеобхватна, че да се намери  некорумпиран лидер е почти невъзможно. Освен това, с изключение на първия транш от МВФ, Киев получи само няколко по-малки суми. Причината за това е, че САЩ дават не пари, а кредитни гаранции, срещу които трябва да се намери някой, който реално да кредитира.

Европейците разбраха, че украинския елит е един от обичайните постсъветски режими, който няма бъдеще и с опитите да го модернизират единствено удължават агонията му. Европейците повече не желаят да плащат сметката на американския банкет в Украйна. Главната грешка, която допусна украинският елит е, че считаше, че ако разиграва руската карта ще го поддържат до безкрайност. А това не е така. Според логиката на украинските власти, някой е виновен за това, че нормалните холандци, необлъчени  от антируската пропаганда, с която днес живее цяла Украйна, гласуваха против асоциирането й в Европа. Освен това със съдействието на фондацията на Сорос в Холандия беше изпратена голяма пропагандна   група, разкрасена в жълто-сини цветове, която проведе агресивна PR кампания, агитирайки холандците да гласуват „ЗА”. Само по себе си това е забавно, тъй като тази пропаганда ядоса холандците и увеличи интереса към референдума. Даже и тези, които нямаха намерение да гласуват отидоха пред урните, за да покажат своето отношение към това безобразие, на което бяха свидетели в рамките на агитационната кампания на украинската агитка.

Значението на приключилия референдум е важно не толкова от гледна точка на съдбата на Украйна или нейното асоцииране в ЕС, а от това, че беше създаден прецедент. За първи път беше проведен референдум, свързан с жизнеспособността на ЕС, макар и само в една страна. До вчера всичко се решаваше от евробюрократите в Брюксел, а гражданите на Европа не бяха питани за нищо.Те винаги са поставяни пред свършен факт и това дразни хората. Докато имаше възможност да се потушава това недоволство с пари и преференции всичко беше добре. Но днес Евросъюзът силно се променя. Главен инициатор за провеждането на референдум в Украйна са евроскептиците и резултатът от гласуването е сериозна победа за тях.

Източник: Svpressa.ru

Превод: a-specto