Холандия ще публикува доклад за катастрофата на Малайзийския Boeing в Украйна

Съветът за сигурност на Холандия, под чието ръководство в продължение на 15 месеца се водеше разследването на причините за катастрофата на Малайзийския Boeing в Източна Украйна, ще публикува днес окончателния доклад, съобщи РИА Новости.

Специалистите, работили над този документ, ще отговорят на въпроса „какво се е случило?“, но ще оставят отворени скоби за отговора на „кой е виновен?“ – това трябва да определи продължаващото разследване.

Презентацията на доклада ще се проведе на авиобазата Гилза-Рейн в Югозападна Холандия, където е създадена реконструкция на Малайзийския Boeing. Презентацията ще представи председателят на Съвета за сигурност на Холандия Тибе Юстра.

На същия ден, но в Москва, своята версия за случилото се през юли 2014 г. ще представи и руският концерн за ПВО „Алмаз-Антей“, който е производител на системите „Бук“. Концернът в частност ще представи резултатите от моделирането на катастрофата на Малайзийския Boeing. Както вече съобщиха на сайта на „Алмаз-Антей“, проведеният експеримент е потвърдил по-рано оповестената версия, че самолетът е бил свален от ракета от територията, контролирана от украинските военни.

По-рано от холандското ведомство подчертаха, че в доклада на Съвета за сигурност ще бъдат посочени причините за случилото се, това, до каква степен пътниците да осъзнавали, че е станала катастрофа, въпроса за полета над зоната на конфликта, както и защо роднините на загиналите няколко дни са чакали потвърждение за смъртта на близките си.

С определянето на виновниците за катастрофата се занимава международната следствена група (JIT), в която влизат Малайзия, Холандия, Австралия, Белгия и Украйна. Разследването в момента продължава, като датата на оповестяването на резултатите от него все още не е известна.