Хиляди протестиращи в Киев блокират пътищата и настояват за борба с корупцията

В Киев се провеждат акции на протест. Протестиращи настояват за борба с корупцията в правоохранителните органи и прокуратурата, съобщи РИА Новости.

Освен това, те изразяват недоволство във връзка с ръста на тарифите и влошаването на икономическата ситуация в Украйна.

Днес около 2 хиляди протестиращи се събраха пред сградата на Върховната рада. Те блокираха една от централните улици в украинската столица – ул. Грушевски, а също ул. Шелковична, която се намира в непосредствена близост до сградата на Парламента.

Много от участниците в протеста са с бели маски и държат плакати с надписи „Законопроект 2561 – хвърлете ме в затвора”.

Същевременно на площада пред парламента продължава протестът на миньорите, които вече втори ден настояват да им бъдат изплатени заплатите. Припомняме, вчера около 5 хиляди миньори се събраха в центъра на Киев. Те протестират срещу действията на правителството. Техните искания са: да им бъдат изплатени заплатите, да бъде спряно закриването на предприятията, да се възобнови държавната поддръжка на мините, да бъде установена цената на въглищата и да бъде спряна доставката на въглища от чужди държави. Миньорите в знак на протест удрят с каски по паважа.

Киев (3)

Също така, пред сградата на Върховната рада се събраха хора с плакати „Търся работа”. Сред протестиращите са студенти и хора на средна възраст. На площада присъства оркестър.

Тълпата от недоволни пред сградата на парламента взе решение да щурмува сградата на президентството на Украйна. В момента активистите все още скандират на ул. Грушевски, но една част от тях се подрежда в колона на ул. Шелковична, за да отиде пред сградата на президентската администрация.