Фьодор Шаляпин – легендата на ХХ век

Уникални материали от безценните фондове на руските музеи, съхранили паметта за колоса в оперното изкуство Борис Иванович Шаляпин, са представени в дома-музей „Борис Христов“ в София, ул. „Цар Самуил“ 43, и ще може да се разгледа до 22 декември.

Фоторазказът в тази експозиция, посветена на световноизвестния артист, преминава през коронните му роли, дългия низ от гастроли и звездни моменти на овации и признание, научи в. „Дума“ от Елена Драгостинова, директорка на музея „Борис Христов“.

Фотокамерата е регистрирала знакови моменти на официално отдадено му внимание – като Кавалер на Ордена на Почетния легион или като „Първи народен артист на социалистическата република“. Поредица от портрети представя различни превъплъщения на артиста в сценични образи, а словото на Шаляпин и за него, инкрустирано във фотографиите, допълва усещането на артиста за ролята и отговорността му при нейното пълноценно изграждане.

Изложбата „надниква“ и в дома, и в репетиционната, и в гримьорната, и в ателието, където Шаляпин е обичал да извайва скулптури и да рисува, „улавя го“ замечтан и на любимото му кресло. Запечатани са мигове на отдръпване от сцената, на умора и на отмора, на вдъхновение и носталгичност.

Българските почитатели са имали щастието да видят Шаляпин на българска сцена през 1934 г. в пет спектакъла на „Княз Игор“ и на „Борис Годунов“ – знаменателно събитие, което също чрез фотографии заема място в изложбата. Извън нея остават легендарните бохемски срещи на артиста с хор „Гусла“ и с обикновени почитатели в някогашната „Широката механа“ – едно от култовите места на стара София, където Шаляпин се е чувствал като в „спектакъл след спектакъла“.

Изложбата е специално подготвена от Всеруското музейно музикално обединение „Глинка“ в Москва, за да гостува в дома на Борис Христов, който е смятал Шаляпин за свой образец за следване. На откриването днес в 18,30 ч. ще бъде представена от Светлана Чхаидзе – пазител на музейните предмети, експозиции и изложби, и Наталия Емелина – началник отдел „Международни и регионални дейности“ на Всеруското музейно обединение за музикална култура „Глинка“. Ще бъде прожектиран филм, пресъздаващ атмосферата на Москва от времето на Шаляпин. В него ще прозвучат спомените на един от синовете на Шаляпин – актьора Фьодор Фьодорович Шаляпин, както и гласът на великия оперен артист. Изложбата се осъществява с подкрепата на Българския културен институт в Москва.