ФСБ: Стоките от Украйна не могат да преминат на нито един от трите пропускателни пункта в Крим

ФСБ: Стоките от Украйна не могат да преминат на нито един от трите пропускателни пункта в Крим

Публикувано от:

Движението на товарните автомобили от Украйна в Крим не се осъществява в нито един от трите пропускателни пункта, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на граничното управление на ФСБ за Крим.

„В момента товарни превози от Украйна не се извършват. Пътническият трафик и леките автомобили се движат в нормален режим. Руските пропускателни пунктове са готови да приемат и хора, и товари нормално“, заявиха от ведомството.

В неделя активисти начело с депутата от Върховната рада Мустафа Джемилев, лидера на кримските татари в Украйна Рефат Чубаров и присъединилия се към тях „Десен сектор“ (забранена в Русия) започнаха така наречената продоволствена блокада на Крим, като ограничиха пропускането на товарните автомобили през граничните пропускателни пунктове. В момента на територията на Украйна са се събрали няколкостотин камиона.

Президентът на Крим Сергей Аксьонов даде да се разбере, че така наречената блокада на Крим е пиар акция, адресирана към западните спонсори на киевската хунта. Украинските стоки заемат, по негова информация, не повече от 5 % от пазара на полуострова.

Ръководителят на републиката съобщи също, че украинските стоки на рафтовете в магазините в Крим ще бъдат изцяло заменени с руски до две седмици.

„Вече на практика всички търговски вериги и частни предприемачи са сключили договори със селскостопанските производители на континента. У нас сега на пазара 95% са продукти руско производство. При такъв подход до две седмици в супермаркетите изобщо няма да има украински продукти“, каза Аксьонов в ефира на телевизия „Россия 24“.

В същото време в Украйна говорят, че блокадата на Крим ще струва на украинските производители от Херсон, Запорожието, Николаевска и Одеска област 2 млн. долара ежедневно.