ФСБ е задържала седем членове на ИД, готвещи атентати в Москва и Петербург

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) е задържала в Екатеринбург седем членове на забранената в Русия терористична организация „Ислямска държава“ (ИД), готвещи се да извършат терористични актове в Москва, Петербург и Свердловска област, предаде ТАСС.

„Федералната служба за сигурност на Русия задържа в Екатеринбург седем членове на бандитска група, състояща се от граждани на РФ и страните от Централна Азия, влизащи в забранената в Русия международна терористична организация „Ислямска държава“, осъществяващи подготовка за терористични актове с използването на самоделни взривни устройства на територията на Москва, Санкт Петербург и Свердловска област“, съобщиха от централното управление на ФСБ.

Според предоставената информация, ръководството на групата е осъществявано от член на ИД, пристигнал от Турция.

По време на обиска е открита лаборатория за изготвяне на взривни устройства, както и взривни вещества, детонатори, огнестрелно оръжие, компоненти от самоделни бомби, гранати и екстремистка литература.

Установено е, че след извършването на диверсионно-терористични актове „задържаните лица са планирали да заминат в Сирия, където да участват в бойните действия в състава на международната терористична организация „Ислямска държава“, добавиха от ФСБ.