Фронт без флангове: Руската бойна операция в Сирия в цифри и факти

Това е най-прозрачният въоръжен конфликт, който е имало някога в историята, смята военният политолог Андрей Кошкин

На 14 март руският президент Владимир Путин издаде заповед за изтегляне на авиационната групировка от Сирия. Той обяви, че поставените задачи на 30 септември пред руските военни са изпълнени. RT с цифри и факти разказва за резултатите от операцията, която продължи 5 месец и 14 дни вместо първоначално обявените 4 месеца.

Полети и постигнати цели

За това време са изпълнени над 9000 полета. В резултат от авиационните удари са унищожени 209 обекта за нефтодобив и преработка на нефт, както и 2912 автоцистерни.

Прекъснати са основни пътища за контрабанда на горива, оръжие и боеприпаси.

За Русия е важен резултатът, че са унищожени над 2000 граждани на Русия, присъединили се към ИД – обратно към Кавказ и РФ напливът от терористи ще е по-малък.

Правителствената армия на Сирия с поддръжката на руската авиация е освободила 400 населени пункта, включително 7 града, от терористите са отнети 10 000 кв. км. територии.

Техника и боеприпаси

По информация на ТАСС, в началото на операцията руската авиационна групировка наброявала 48 самолета и вертолета: изтребители Су-30М и Су-35С, бомбардировачи Су-24 и Су-34, щурмовици Су-25 и вертолети Ми-8 и Ми-24. Впоследствие са привлечени средства от Далечната авиация (Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3 и кораби от ВМФ. За гарантиране на сигурността е прехвърлен ЗРК С-400.

Ударите по терористите са нанасяни с ракети Х-29Л и Х-25МЛ, коректируеми бомби КАБ-500С, бетонобойни бомби БетАБ-500, свободно падащи осколочнофугасни авиационни бомби (ОФАБ), стратегически крилати ракети Х-555 и ЗМ-14.

Експерт: Отличителни черти на операцията на ВКС на РФ в Сирия

Военният политолог Андрей Кошкин определя 5 отличителни черти на руската военна операция в Сирия:

Първо, обмисленост и оперативност, проверена от опит външнополитическа логика при вземане на решение за въвеждане на групировката в Сирия, детайлно познаване обстановката в региона.

Второ, създаване на всички условия за ефективно провеждане на операцията, точно взаимодействие на операцията с политическите действия на държавното ръководство и с дипломатите.

Трето, умение да се координират действията на всички въоръжени сили в конфликта. Бързите контакти с американските военни дори изпреварвали политическите – например предложеният меморандум за недопускане на произшествия в небето на Сирия е приет от САЩ само след два дни.

Четвърто, умение на военните да контактуват с местното население, да се намери контакт с въоръжените групировки на опозицията, които сега вече участват в преговорите.

Пето, оперативност при вземане на решения относно скритата подготовка и въвеждане на групировката в Сирия, своевременното й осигуряване, усилване и ръководене.

„Това е най-прозрачният въоръжен конфликт, особено от страна на Въоръжените сили на РФ, който е имало някога в историята на военните конфликти. Най-прозрачният! Ние давахме пълен отчет в режим онлайн за нанесените авиационни удари: къде, кога, как, колко и защо”, отбелязва Андрей Кошкин.

Източник: БЛИЦ