Френски политици припомниха на ”обърналия се към Русия” Оланд за ”Мистрал“-ите

Франция иска да си сътрудничи с Русия в борбата срещу терористичната организация “Ислямска държава”, обаче преди това отказа да предостави на руската страна кораби от типа “Мистрал”, отбелязват френски политици, предаде РИА Новости.

“Русия. Ние не им даваме “Мистрал“-и, но ги молим за помощ в Сирия! За щастие смехът не убива…”, написа френският депутат Тиери Мариани на страницата си в Twitter.

Депутатът в Европейския парламент Жан-Люк Меланшон също изрази учудването си от политиката на френското ръководство.

“Да считаме руснаците за партньори е добро решение на Франсоа Оланд. Занапред ще си сътрудничим в морската област с руснаците, но отказахме да им продаваме “Мистрал“-и“, заяви Меланшон в ефира на телевизионния канал “Франс 3”.

Друг френски политик и депутат в Европейския парламент Надин Морано заяви, че президентът на Франция Франсоа Оланд е непоследователен по отношение на Русия.

“Оланд отказа да даде на Русия “Мистрали“-и. Днес той иска голяма коалиция с Русия. Каква непоследователност”, заяви Морано в ефира на “Франс 3”.

Договорът за доставка на два самолетоносача “Мистрал” на стойност 1,2 милиарда евро бе сключен между френската DCNS/STX и „Рособоронекспорт“ през 2011 г. Франция трябваше да изпрати първия кораб “Владивосток” през ноември 2014 година, но заради събитията в Украйна и въвеждането на санкциите срещу Русия, това така и не се случи. В началото на август тази година Москва и Париж взеха решение да прекратят договора за строителството и доставката на двата хеликоптероносача“Мистрал”.

Франция влиза в коалицията от 65 страни, които участват в бомбардирането на “Ислямска държава” в Ирак и Сирия. При това коалицията действа без разрешението на местните власти в Сирия. Париж започна по-интензивно бомбардиране в Сирия след поредицата от терористични атаки във френската столица, при които загинаха 130 човека, а над 350 бяха ранени.

Главнокомандващият руските Въоръжени сили и президент на Русия Владимир Путин във вторник нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб на руските Въоръжени сили Валерий Герасимов да разработят с френските колеги план за съвместни действия в Сирия по море и въздух. Путин отбеляза, че руските военни ще си сътрудничат с френските моряци, които ще стигнат до сирийския бряг със самолетоносача “Шарл дьо Гол“.

В четвъртък Валерий Герасимов и френският му колега Пиер де Вилие обсъдиха по телефона възможностите за координиране на действията на военните групи за борба с терористите от “Ислямска държава” в Сирия.