Френски експерти: Франция ще дължи на Русия 3 млрд. евро

Франция ще трябва да плати на Русия компенсация в размер на 3 милиарда евро, в случай, че се откаже да изпълни договореностите от договора за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал” предполагат експерти за вестник Parisien.

Източник на вестника от дипломатически среди на Франция прогнозира, че в допълнение към стойността на договора за доставяне на корабите (1,2 милиарда евро), Русия ще има пълното право да претендира за компенсация в размер на около 800 милиона за всеки от двата «Мистрал». Предвид това, общият размер на сумата, която Франция ще трябва да заплати на Русия е почти 3 милиарда евро.

Обаче, мненията сред френските медии относно размера на компенсацията се разминават. Така например според Nouvel Observateur, минималната сума на компенсацията ще бъде 250 милиона евро. Същевременно журналисти от вестник Monde залагат на сумата от 1 милиард евро.

Заедно с това Франция ще трябва да върне на Русия авансовата сума, която по-рано внесе. Та е ¾ от стойността на договора, а именно – 800 милиона евро.

Напомняме, че договорът за доставките на хеликоптероносачите тип „Мистрал” е сключен между френската компания DCNS и руския „Рособоронэкспортом“ през 2011 година. Стойността на договора е 1,2 милиарда евро. Първият хеликоптероносач «Владивосток» според договора, трябва да бъде предаден на руския флот до края на 2014 година, а вторият «Севастопол» през 2015 година.

Във вторник стана известно, че президентът на Франция Франсоа Оланд реши да преустанови доставянето на първия хеликоптероносач «Владивосток» на Русия, с обяснението: «заради ситуацията в Украйна». Срещу доставянето на корабите на Русия активно се изказват САЩ.

От една страна, Париж по-рано заяви, че е задължен да изпълни условията на договора с Русия, а от друга, свързва доставянето на корабите с напредъка в разрешаването на ситуацията в Украйна.
На свой ред, Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че руските военно-морски сили не се нуждаят толкова много от «Мистралите», тъй като разполагат с подобни кораби от клас «Мистрал», те са базов елемент в руския флот. Това заяви пред в. «Комерсантъ» зам.-министърът на отбрана по въоръжението Юрий Борисов.
«Хеликоптероносачът не представлява необходим елемент за развитието на нашия военно-морски флот, но парите, които ще ни върнат във вид на вече платения от нас аванс, ние ще намерим къде да вложим най-рационално», поясни Борисов.