Френският външен министър призова да се публикува споразумението за Сирия

Френският външен министър Жан-Марк Еро подкрепи в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров позицията на Русия в полза на публикуване на споразумението между Русия и САЩ за примирието в Сирия, предаде ТАСС в събота

Разговорът се е състоял по инициатива на френската страна.

„Външните министри на Русия и Франция обсъдиха ситуацията за уреждане на конфликта в Сирия. Еро приветства споразумението между Русия и САЩ от 9 септември тази година и подкрепи руската позиция за публикуване на съответните документи“, съобщиха представители на руското външно министерство.

В същия разговор Лавров призова френския си колега да повлияе на Киев за обезпечаването на сигурността на руските учреждения зад граница, включително във връзка с парламентарните избори в Русия.

По време на разговора министър Еро е информирал Лавров за резултатите от посещението си в Киев, извършено съвместно с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, добавят представители на руското външно министерство. Външните министри на Русия и Франция са потвърдили, че добросъвестното изпълнение на споразуменията от Минск няма алтернатива. Това включва и паралелното решаване на въпросите за укрепване на сигурността и изпълнението на задълженията на Украйна по политическите аспекти на решаването на конфликта.